БОЕПРИПАСИТЕ НА Баскиери и Пелагри - Боеприпаси - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

БОЕПРИПАСИТЕ НА Баскиери и ПелагриДобавена на 24 Август 2009

БОЕПРИПАСИТЕ НА  Баскиери и Пелагри - Боеприпаси

"След като опитах патроните "В&Р", вече не използвам никакви други. Защото, както казваше покойният Емилиян Станев, "Не ми хвали пушка, а патрон." Оказа се съвсем прав и в това се убеждавам често в практиката." Тези думи на дългогодишен запален ловец дават най-добра характеристика на все още малко познатите у нас италиански боеприпаси.

Всъщност фирмата "Баскиери и Пелагри" е единственият производител на барут за ловни и спортни патрони в Италия. Вече повече от 115 години продуктите на "В&Р" отговарят на най-високите изисквания за качество, защото са създадени в процеса на изследователска работа, обновяване и техническо усъвършенстване. Основана през 1885 г. в Болоня, през 1940-1947 г. фабриката изцяло се модернизира. След войната започва трескава конкуренция за налагане на нови бездимни барути. Появават се барутите "G P" и "F 2".

Днес заводите "В&Р" имат напълно затворен цикъл в производството на всички компоненти, които правят ловния патрон. Целият процес е напълно контролиран и обхваща: собствено производство на барут, на концентратори за ловни патрони, защитени от патенти, както и собствено произвоство на гилзи. От 1980 г. фирмата има изключителните права на патента на производството на гилзите от системата "Gordon". Всички патрони се произвеждат в "В&Р", което им осигурява високо качество и дълъг живот. Предлагат се решения за всякакви изисквания, което им гарантира добър прием на пазара.

От 2000 г. "В&Р" са единствени собственици на системата "Gordon" за произвоство на пластмасови гилзи. Системата отбелязва прелом в изработването на най-качествените ловни патрони на петте континента. Характерно за нея е, че долната основа на гилзата има конусовидна форма и спираловидна система в зоната на възпламеняване. Тази "подвижност" и елегантност на дъното на гилзата позволява намаляване на налягането и най-вече ограничава ефекта на отката. Така патронът става по-мек, като същевременно запазва основните си характеристики - налягане и скорост.

Предлагаме на читателите на списанието само някои от основните модели ловни патрони на "В&Р", които биха предизвикали интереса на българските ловци, боравещи предимно с оръжие 12 калибър.

GP Universal 32 g. Този патрон принадлежи към най-традиционните продукти на "В&Р". Характерно за него е, че се произвежда с класическа тапа, а не с концентратор. Използва се при стрелба на къси до средни разстояния. Особено ефективен е при лов на пъдпъдъци, кеклици, яребици, бекаси. Гилзата е пластмасова, с дължина 67 мм и месингов венец с височина 8 мм. Препоръчва се да се стреля в съчетание с цилиндър или полушок. Произвеждат се номера 11, 10, 9, 8, 7.

Allodola 30 g. Създаден през 1998 г., този патрон бързо получава високата оценка на клиентите. Предназначен е за лов на дребен пернат дивеч. Използван е пластмасов концентратор. Характеризира се с относително висока начална скорост и намален откат. Произвеждат се номера 11, 10, 9.

Anigrina Lamellare 32 g. Създаден през 30-те години на ХХ век, патронът носи името на барута, използван при производството му. Класически боеприпас с концентратор и тегло на сачмите 32 г. Предназначен е за най-дребни до средни по размер птици. Произвежда се с номера 13, 11, 10, 9, 8, 7.

Nike 32 g. Традиционен патрон за лов на дребен пернат дивеч. Наречен е на името на гръцката богиня на победата Нике. При него за първи път в Европа се използва двукомпонентен барут. Подходящ за полуавтоматични пушки и за райони с интензивна влажност на въздуха. Произвежда се с номера 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5.

2 MB Classic 32 g. Класически патрон от серията, произвеждана с барут МВ. Характерен е концентраторът тип Z2M, който прави патрона "по-мек"и е подходящ за ловци, чувствителни към големия откат. Препоръчва се при по-интензивна стрелба и за средни по размер птици. Произвеждат се номера 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5.

Baby Magnum 42 g. Това е боеприпас с най-голямо количество олово в стандартна гилза 12/70. Той е лидер в групата semimagnum. Между използваните компоненти трябва да споменем M92s - барут, специално създаден заряд за този тип патрон. Предназначен за стрелба със стандартни пушки кал.12/70 на максимални дистанции. Най-често се използва при лов на диви патици. Предлага се в широк диапазон номера - 7, 6, 5, 4, 3, 2, 0.

Magnum 50 g. Класически магнум патрон с гилза 12/76 и снаряд 50 г никелирани сачми. През 1990 г. специално за него е създаден барут M92S, който за този патрон е с тегло 2,14 г. Употребява се за пушки кал.12/76. Гилзата е пластмасова, с дължина 76 мм и месингов венец с височина 22 мм. Използва се за лов на патици, гъски и зайци през студени зимни дни. Предлага се с номера 7, 6, 5, 4, 3, 2, 0.

BIG GAME 36 g. Самото наименование big game (едър дивеч) говори за мощни патрони, заредени със сачми 4,3 мм или 6,2 мм в специален концентратор. С 3/0 може да се отстрелват успешно лисици, чакали и гъски на големи разстояния, а 7/0 е подходящ за сърни и приплоди на диви свине. Подходящ е за стандартни и магнум пушки. 11/0 е изключително мощен. Препоръчва се използването му в комбинация с пълен шок или полушок. Според италианския стандарт се означава с 3/0 и 7/0.

Big game 33,5 g . Несъмнено най-смъртоносният патрон при стрелба на къса дистанция. Произвежда се традиционно с 9 сачми, подредени ръчно в спирала на три слоя по 3 броя. Сачмите са с размери 8,6 мм, което по българските стандарти съответства на 13/0. Използва се предимно за лов на глигани и елени.

Фирмата "В&Р" предизвика голям интерес на българския пазар и със серията Pala Gualandi 32 g. За производството на този мощен боеприпас , подходящ за лов на глигани, е използван куршум gualandi. Основната му особеност е голямата точност, която може да се постигне с гладкоцевна пушка благодарение на неговия идеален профил, балистичен коефициент, ефикасна локализация на центъра на тежестта и центъра на тласкане в резултат на прецизно балансираната задна част.

прочетена 5488 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - БоеприпасиЛовни боеприпаси. Приготвяне на ловни патрони в домашни условия. Физическите лица могат да закупуват за лични нужди ловно-взривни материали от...добавена на 17 Август 2009 | предледана 8870 пъти

Оръжия - БоеприпасиВидове куршуми Патронът се състои от гилза, капсул, барутен заряд и куршум. Различните видове...добавена на 07 Август 2009 | предледана 10328 пъти

Оръжия - БоеприпасиЛОВНИ ПАТРОНИ Ловните патрони за гладкоцевно оръжие се състоят от гилза, капсул, барут, носеща...добавена на 04 Август 2009 | предледана 23392 пъти

Оръжия - БоеприпасиРАКЕТНИЯТ КУРШУМ Първата пушка с турболарен магазин, използващ конфекционни заряди, е тази на...добавена на 17 Август 2009 | предледана 3003 пъти