ДА ЗАПОЧНЕМ СЕЗОНА С ПРАВИЛНИТЕ ПАТРОНИ - Боеприпаси - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

ДА ЗАПОЧНЕМ СЕЗОНА С ПРАВИЛНИТЕ ПАТРОНИДобавена на 14 Август 2012

ДА ЗАПОЧНЕМ СЕЗОНА С ПРАВИЛНИТЕ ПАТРОНИ - Боеприпаси

Уважаеми колеги, помолихме с нас да сподели опита си  г-н Пламен Дочев – собственика на фирмата която вече 13 години успешно произвежда и продава патроните МАСТЕР у нас и в чужбина. За нас е интересно да чуем мнението на човек през чиито ръце буквално са минали милиони патрони.

За размерите :  убеден съм, че № 11  / 1.50 мм. / е най правилния за лов на пъдпадък. Казвам най правилния, защото може да използвате и по едри сачми, и да поразявате успешно, но после дивече не може да се използва. При използване на правилния патрон от разстояния 15 – 30 м, сачмите трябва да са спрели в кожата и да не са проникнали навътре. Птичето умира от шока след удара на достатъчен брой сачми, а не от проникването и получаването на смъртоносна рана. Написах и размере в милиметри, понеже при някой от вносните патрони, номерацията не отговаря на нашата. Например при Италианските патрони №11 отговаря на наши  №10 / 1.70 мм. /. За съжаление това обикновенно  не се казва от магазинерите. Същото е и с № 9 които отговаря на наш № 7, Италианските 11/0, е равно на нашите 13/0 и така нататък.

Макар сачмите с размер 1.50 мм да са малки, моля всички ловци да не ги подценяват. Всяка година има пострадали ловци и кучета от уцелване с такива сачми. Независимо от разстоянието на което се намират колегите ви на полето, по добре пропуснете изстрел в тази посока. На нашия полигон се стреля в бронирана стоманена плоча с дебелина 2 см. от 25 метра. Дори и патроните с този размер сачми след определени изстрели я изкривяват. Силата на снопа сачми наистина е огромна. Всички знаят случаи за успешно отстреляни зайци, лисици, чакали, фазани и други животни с единадесетки от неголеми растояния.

При патроните за лов на гургулици и гривяци, нещата са ясни: № 9 или    № 7 за гургулица и № 7 или № 5 за гривяк. Аз лично съм привърженик на използването на по ситните сачми, като снопа се регулира чрез шоковите стеснения или от вида концентратор. Нашия опит е показал,  че колкото по едри са сачмите, толкова по много и по големи „ дупки „ се образуват в снопа които обсипва мишената.

За теглото на сачмите :  при лова на падпъдъци, 28 и 30 грама за 12 кал. са напълно достатъчни. По малкия грамаж прави изстрела по труден и е допустим само за по малките калибри – 16 и 20. При 28 грамовия патрон, понеже налягането е по малко, може да се получат засечки при някой  ловни полуавтомати, особенно при неправилно прикладване. Смятам, че 30 грамовия патрон е най универсален и прави най добър сноп. Няма особен смисъл от 32 или по вече грама. При патрони 16 и 20 калибър, подходящия грамаж са 28 и 26. Горните заключения се основават и на показателите който имаме при изпитанията при нас в лабораторията на различните партиди боеприпаси. Препоръчаните грамажи, дават най добри характеристики на патрона, като повтаряемост на скоростта, налягането и обсипването на мишената.

Не се подлъгвайте, че при по малкия грамаж сачми, скоростта им е по висока. Производителите намаляват съответно и барута и поддържат скоростта в едни и същи граници. Обикновенно за ситните патрони тя е около 385 м/с . Тези скорости заявени от някой производители обаче са много относителни и най вероятно с вашата пушка ще имате съвсем други – по ниски показатели. Промяна на показателите при ловните патрони в рамките на + - (5 - 10 % ) се смятат за допустими от производителите. Тава може да зависи от температурата, влажността на въздуха, съхранението на патроните, оръжието и т.н. Само при спортните патрони се преследва абсолютна повтаряемост и точност на скорост и групираност и затова те са по скъпи.

При лова на гургулици и гривяци, обикновенно се използват не по леки от 30 грама боеприпаси. По тежките са също удачни, но понеже обикновенно се стреля много, се търси по лек патрон с по слаб откат.

За концентратора :   Веднага започвам, с това, че съм голям противник на всеки вид елемент чиято цел е да разшири снопа, независимо как се нарича – кръстачка, дисперсант и т.н. Нашите тестове показват, че в снопа винаги се появяват големи  „ дупки „ и показателите като скорост и налягане на патрона започват много да „ играят „. Най смешното е, че почти винаги точно в центъра на снопа се отваря голям „ прозорец „ , където се е движил разпръскващия елемент, а това е мястото с  което трябва да уцелим. Все още този тип патрони си имат своите привърженици, но те отдавна са отречени от специалистите. Ловците с пушки с фиксирани шокове, разчитат, че ще компенсират голямото стеснение на цевта с разпръскващия елемент. Да, ама не. По голямата част от сачмите напускат цевта преди кръстачката да е преминала шока и се получава тесен , разбъркан и неравномерен сноп. Т.е. снопа е неравномерен по дължината си  и има празни пространства. Ако стреляте по неподвижна цел ще я поразите, но при подвижна, където дългия сноп и мишената трябва да се  срещнат, това става доста по трудно. Може би не знаете, но така наречените цеви тип Парадокс са създадени първоначално  с тази цел – да се получи широк сноп. Плитките винтообразни нарези в тези цеви е трябвало да завъртят сачмите заедно с концентратора и при напускането на цевта снопа изведнъж да се разшири рязко . Това наистина се случва, но снопа е ефикасен на много къси разстояния и практически не може да се използва. В момента този тип цеви са доусъвършенствани да придават въртеливо движение на специално конструирани за това ловни куршуми и да повишат тяхната точност.

Най добре отворен и хомогенен сноп се получава при патроните с тапа. Ако такива патрони се използват за лов на падпадъци с цев без шоково стеснение / цилиндър /, имате възможно най добрата комбинация. Ако ползвате специални цеви предназначени за скийтова стрелба, нещата стават още по добри, но според мен това вече е прекалено. Ловеца ще започне да поразява цели който иначе би пропуснал, и ще загуби тренинг. Не бива да сме максималисти. По добре е, да се преценява правилно ситуацията, да се изчаква пъдпадъка да се отдалечи на най доброто за снопа разстояние / след 10 метра / , да се даде нужното предварение и тогава да се стреля, а да не се разчита на широкия сноп. Ако използвате надцевка, може да поставите във втората цев стеснение ¼ или ½ и пак да ползвате патрони с тапа, или да оставите и втората цев цилиндър и да слагате в нея патрони с концентратор. Смятам втория вариант за по удачен.

Патроните с тапа имат един недостатък. След интензивна стрелба по стените на цевта остава олово. Ловците който не са добре осведомени, смятат, че тези патрони не са качествени и „ цапат „ цевта. Това би било вярно само за домашно правени патрони, в които се използват и домашно правени сачми. Обикновено при тези сачми не се добавя антимон в оловото и то остава много меко и се отлаг по цевта на лентички.  Самото отлагане на оловото, ако се ползват сачми с 1 – 4 % антимон както е по стандарт, не е проблем дори и след изстрелването на хиляди патрони. През нашите балистични цеви в лабораторията минават хиляди патрони при изпитанията на всяка партида, и не съм забелязъл с нещо да се променят показателите им от това колко дълго е оставено непочистено оловото в цевта. Това не би трябвало да е проблем и на самата цев. Химически процеси които да повредят цевта не могат да настъпят. Самото почистване с обикновенна спираловидна стоманена пружина, която присъства в комплекта на всеки шомпул е лесно и напълно достатъчно. Пазете само пружината да не преминава през шоковото ви стеснение, ако имате такова на цевта, че ще се свие и трябва да си купувате нова.

Патроните с концентратор, разбира се са подходящи за стрелбата по  гургулици и гривяци. Тук се търси по тесен сноп и на по големи разстояния. Ако обаче стреляте от укритие и сте сложили мюрета, спокойно в първата цев може да сложите патрон с тапа, а във втората с концентратор за да достигате вече набралите скорост и дистанция цели. Това може да се постигне и с поставяне на различни шокови стеснения.

Ако сумираме всичко казано до тук, смятам, че най правилен патрон 12 калибър за падпадъци е №11 с 30 грама сачми и тапа. За стрелба по гургулици и гривяци ако искате да сте подготвени за всяка ситуация ви трябват патрони № 9 и № 7  с тапа и концентратор – 30 и 32 грама  и  № 5 с концентратор – 30 и 32 грама.

Каква марка да изберем :  Това няма как да ви кажа, но ще ви информирам от какво да се пазите. На нашия пазар присъстват всички известни, и недотам известни / за да не кажа измислени / марки патрони. Не знам защо,  всеки собственик на оръжеен магазин се чувства длъжен да внесе някаква своя марка патрони и да се опитва да я налага, като „ плюе „ по утвърдените вече марки. Както и да е, сигурно и това ще  отмине с времето. В Европа има няколко големи производителя на патрони и десетки малки. Малките обаче обикновенно не пускат своя марка, а работят на договор с по големите фирми, който са им дали права и ноу-хау за част от продукцияте си. Т.е. част от известните марки патрони не се правят във фирмата „ майка „.

За американски и руски патрони въобще не искам да говорим, понеже, те ценово няма как  да са конкурентни у нас.

От какво да се пазим ? Първо от ниската цена. Няма как добър патрон от известна марка в магазин  да е на цена много различна от цената му в Европа. Независимо какво ви убеждават, знайте, че стоките произведени в Европа обикновенно са по евтини там, понеже консумацията и пазара е по голям. Данъците ни са сходни, няма мита и акцизи, така, че не би трябвало да има големи разлики. Ниската цена може да идва от няколко неща:

Търговеца има много залежала от години стока и иска да се отърве. Това е добрия вариант. Ако патроните са добре съхранявани, възползвайте се , искайте отстъпка и вземете по големи количества.

Патрона е произведен с евтини елементи. Примерно е с евтиния, така наречен летен барут и при по ниски температури сутрин, скоростта му пада и не върши работа. Преди десетина години производителите поставяха изрично упътване на кутиите на такива патрони да не се ползват при температури по ниски от 20 градуса. По молба на вносителите това вече не се прави. Това можете да разберете, като поставите такъв патрон в хладилника за половин час и после го пробвате или му измерите скоростта. Патрона стреля, но скоростта му е по ниска от стандартната и само сваля перушината на дивеча.

Патрона е менте. Това е най лошия вариант, който вече е много популярен. Доскоро в съседна Турция производството на ловни патрони беше държавен монопол, но това отпадна и се появиха доста частни фабрики.  Някой от тях са добре оборудвани и дори получиха правата за производство от известни марки. Понякога точно такива известни марки, но правени в Търция се доставят за България, без това да е обозначено на кутията, и без собственика на марката да е одобрил това. т.е. пускат извън разрешената им бройка някакво количество за България, като естественно, качеството е доста по ниско от оригиналните. Има и абсолютни манифактури, който бълват каквото им поръчате. Ако се вгледате внимателно, обаче некачествения патрон си личи.

Имитация на популярна марка. Това пак тръгна от Турция. Производителя поставя на кутията името на известен Италиански производител, а всъщност, се оказва, че той ползва само неговите гилзи, и патрона е обикновен евтин турски патрон. Всъщност какво означава некачествен патрон ? Това става, ако се ползват евтини барути, които нямат повтаряемост на резултата при всяка партида и при различни температури, сачмите са направени от олово без антимон и ографитяване, и размерите им варират в голям диапазон различен от написания, грамажа на сачмите също е намален спрямо написания, каонцентратора е от рециклиран полиетилен и не уплътнява добре и т.н.

Неизвестна марка, от неизвестен производител. Независимо какво ви обясняват за тези патрони, най вероятно са поръчка за България, с много компромиси в качеството. Ако резюмираме написаното до тук, съветвам да се избират патроните по следния начин :

  • Винаги предпочитайте прозрачните гилзи. Така се виждат сачмите и дори да се изтрие надписа след време, знаете какъв е патрона. Така ще виждате и дали е с концентратор или  разсейвател например. Понякога в магазините лъжат с какъв елемент е вътре, ако гилзта не е прозрачна и не е написано на кутията, само и само да ви ги продадат, или от незнание. Огледайте как е затворен патрона. При затварянето тип „ звезда „ не трябва да има голям отвор в средата, и да изпадат сачми от него или затварянето да е пропаднало много навътре .
  • Взимайте патрони на фирми и марки който са от дълги години на пазара в България и имате отзиви от колеги за тях. Не се доверявайте на нови и непознати имена, или поне много внимавайте.
  • Каквито и патрони да си вземете, ги пробвайте преди началото на лова. Отворете един патрон и разгледайте дали сачмите са еднакви по размер, дали има графит по тях / обикновенно оцветява ръцете с черен прах /, дали грамажа на сачмите не се отличава драстично от написания на кутията / до 10 % е възможна грешка при машинното снаредяване /, дали концентратора уплътнява добре, не е хлабав и люспи барут не са минали между него и гилзата чак до сачмите.  Пробвайте как се групират сачмите при стрелба с различните елементи и шокови стеснения. Така, освен проверка на патрона, правите и проверка как ги „ кара „ вашата пушка. Известно е, че всяка ловна пушка си има различен бой. Ако сте доволен от проверката, тогава се запасете с по голямо количество, за което задължително искайте отстъпка, и после взимайте само от тях.
  •  Не се доверявайте много на магазинерите. На тях стоката им е за продаване. Сами оглеждайте внимателно това което купувате. Особенно опасно е тяхното мнение за патрони които те не продават в момента. Ще ви обяснят колко са дефектни, и колко хората се оплакват от тях, само за да си купите от техните. На следващата година ще говорят обратното, в зависимост от това с какви патрони са заредили в момента.
  • Не купувайте и нереално скъпи патрони. Няма никакъв смисъл. Нормалния ловен патрон  – които отговаря на отдавна приетите международни стандарти върши прекрасна работа по време на  лов. Само спортните патрони са изключително прецизни, и поради това по скъпи,  но това не е необходимо за целите на лова. По добре спестените пари да се похарчат за тренировачна стрелба и подобряване на стрелковите ви умения.
  • И малко реклама. Производителите на патрони в България в момента предлагат прекрасни патрони на много добри цени. Фирмите отдавна работят с добри елементи, по европеиските стандарти и с обучени специалисти. Голямо предимство е, че патроните не залежават и има обратна връзка с клиентите. Готови са да отговорят на всеки каприз и препоръки от ловците.

Относно снаредяването на патрони в домашни условия :  най важното правило е никога да не вземата и ползвате от друг човек, правени от него патрони или да ползвате гениални съвети от не специалисти. Независимо какви чудесии ви разказват. Пазете се от самозвани професори. Искайте съвети от специалисти без да се притенявате.

Дори и да се купят на едро от доставчици елементите за снаредяване, пак няма особен икономически смисъл от правенето на патроните. Ако все пак това ви е интересно като хоби, задължително си набавете качествена машина за сглобяване, качествени елементи и скоростомер. Без измерване на скоростта, пробивността и групираността, вероятността да се изложите е голяма. В момента има много видове барути и елементи за патрони , така, че няма кой да ви каже точната рецепта. В нашата фабрика, макар, че работим с едни и същи елменти и рецепти, винаги изстрелваме доста патрони на стенда докато настроим машините за да получим точната комбинация от скорост, налягане и групираност. В направата на един патрон участват много елементи, който са с големи технологични допуски и макар, всичко да изглежда еднакво, ако не се тества, може да има изненади. Например материала от които са направени концентраторите макар да изглежда еднакво, може да има различна еластичност. Тествайте  всяка партида направени от вас патрони  задължително преди да отидете на лов с тях. Тази тема е много обширна и не мога да се впускам в подробности. Всеки, които желае, обаче може да се свърже с нас и да получи професионални съвети, както и да му бъдат измерени на стенда направените от него патрони.

прочетена 13462 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - БоеприпасиСправочник за боеприпаси Съответствие на най-разпространените калибри в дюймова и метрична...добавена на 07 Август 2009 | предледана 6777 пъти

Оръжия - БоеприпасиПрепоръчителни патрони със съчмен заряд Екипът на Hunter.bg Ви препоръчва следните патрони за съответния дивеч: ВИДОВЕ...добавена на 17 Август 2009 | предледана 13584 пъти

Оръжия - БоеприпасиВидове куршуми Патронът се състои от гилза, капсул, барутен заряд и куршум. Различните видове...добавена на 07 Август 2009 | предледана 10963 пъти

Оръжия - БоеприпасиЛовните муниции на фирмата Рио Доброто качество, съчетано с ниска цена, се основава на факта, че "Рио" произвежда...добавена на 24 Август 2009 | предледана 5452 пъти