Гривякът - Дребен дивеч (пернати) - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

ГривякътДобавена на 06 Октомври 2009

Гривякът - Дребен дивеч (пернати)

Гривякът е най-едрият наш див гълъб. Неговото тяло достига 41-45 см дължина, масата му - 284-690 г, а размахът на крилата му е 75-80 см.

Общият цвят на оперението е синкавосив. Перата по шията са със зеленикав метален блясък, като от двете и страни има по едно бяло петно. Гушата е с виненочервен оттенък, а по тъмносивите крила има по една бяла ивица. Опашката е сива, с широка сивочерна препаска на края си. Човката е оранжевочерна, жълтеникава към върха си. Краката са червени.

В България гривякът е постоянна и скитаща птица. През размножителния период той се среща поединично, на двойки или на малки ята както в равнините, така и в планините - до горната граница на гората. По време на прелетите - през май и октомври, е многочислен, тъй като тогава минават през България мигриращи ята. През зимата гривякът се среща докъм 1200 м надморска височина. Тогава той образува големи ята, съставени понякога от 300-500 екземпляра.

Най-едрият наш див гълъб се среща в широколистни, смесени и иглолистни гори, както и в залесителни пояси близо до води. Той гнезди по високи дървета, като гнездото му, което е слабо вдлъбнато по средата, е изградено от клонки.

Гривякът си търси храна сутрин и привечер на открити места, а иначе се крие обикновено в гъстите корони на дърветата. Той се храни с житни семена, семена на плевели и треви и с плодовете на някои храсти и дървета (глог, трънка, шипка, дъбов и буков жълъд).

Гривякът има силен глас и неговото "гууу-гуу -гу" или "хуу-руу-ру" се чува надалеч.

Размножителният период на този гълъб започва през април и продължава до юли. Женската снася в гнездото две бели овални или удължено елиптични яйца, които се мътят на смени от двамата родители. След 17-18 дни от тях се излюпват малките гълъбчета, което става обикновено през май. Те напускат гнездото на 30-35-дневна възраст. У нас гривякът мъти два пъти годишно, като женската птица снася втори път през лятото.

Гривякът е ценна ловна птица и широко разпространена у нас. В природата тя става понякога жертва на царския орел, бухала и гащатия мишелов.

прочетена 2999 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Лов - Дребен дивеч (пернати)Горски бекас РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Горски бекасГорският бекас населява Европа, Сибир и Япония,...добавена на 01 Май 2011 | предледана 2888 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Монголски фазан Монголски фазан (Phasianus colchicus mongolicus J. F. Brandt, 1844) Най-едрият подвид колхидски фазан....добавена на 31 Юли 2009 | предледана 4365 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Лов на бекаси Бекасината е сумрачна птица, тя е активна надвечер до пълно стъмняване, понякога и до по-късно, както и много рано сутрин, два-три часа преди разсъмване.добавена на 02 Август 2012 | предледана 4371 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Тракийски кеклик (Alcctoris chukar J. Е. Gray, 1830) Има слабо изразен полов диморфизъм. И при двата пола тялото...добавена на 15 Февруари 2010 | предледана 4229 пъти