Количка
Вашата количка е празна.

ЯЗОВЕЦ (БУРСУК)Добавена на 31 Юли 2009

ЯЗОВЕЦ  (БУРСУК) - Дребен дивеч (бозайници)

ЯЗОВЕЦ  (БУРСУК) (Meles meles L., 1758)

Язовецът има набито яйцевидно тяло. В задната си част е по-високо и по-масивно. Муцуната му е удължена и остра. Краката са къси, с пет пръста, всеки от които е с дълги и остри нокти. Има дълга сребристосива четина. Главата е бяла с две надлъжни широки тъмнокафяви ивици. Опашката е не много дълга - 15-20 см. Дължината на тялото достига до 80-90 см. Мъжките са по-едри. Няма полов диморфизъм по окраска. През есента охранените мъжки достигат 23-25 кг. Обикновено тежат 12-16 кг.

Среща се в цяла Европа без най-северните й части. У нас е разпространен повсеместно. Не се качва над горната граница на гората (около 1800 м надм. в.). Обитава перваза на гората и откритите пространства, особено обработваемите площи, засети с различни култури.

Язовецът е нощно животно. Живее в дупки, които сам копае с мощните си нокти и силни предни крайници. Поддържа леговището си чисто. Дори изпражненията заравя в специално изкопани тоалетни ямички пред дупката. Напуска леговището си, когато в някои от лабиринтите му се настани лисица. Тя го прогонва с нечистотиите си и с остатъците от храна, които разхвърля навсякъде.

Храната му е разнообразна, предимно с растителен произход. Особено обича зърнените култури във восъчна зрелост. Яде всякакви плодове. Изравя от почвата насекоми, гризачи, клубени и меки корени, които приема с охота. В храната му участват още яйцата, малките пиленца и всичко животинско, което може да улови.

Язовецът сватбува през април-юни. Ражда след бременност от 270-370 дни. Оплодената яйцеклетка не се развива веднага. Латентният стадий е функция на времето на заплождането. Ражда от 3 до 6 малки. От есента заживяват самостоятелно. Половата зрелост настъпва на 2-3-годишна възраст. Не е активен през зимата. Спи неистински зимен сън в леговището си.

Естествените неприятели на язовеца са вълкът, чакалът и скитащите кучета.

Язовецът е ловен обект у нас. Ловува се от 1 август до 28 февруари. Месото му е вкусно. Консумира се след трахиноскопи-ране. Мазнината му е с лечебни свойства. От четината му се правят най-ценните и скъпоструващи четки.

Запасите му намаляха значително през последните 10-15 години. Основната причина за това са високите запаси на естествените му неприятели.

Следи. Стъпва на цяло стъпало. Нок¬тите се отпечатват винаги ясно пред пръстите. Дължината на стъпката на предните крака достига до 8 см, а ширината - до 6,5 см. Дирята му е характерна и не може да се сбърка с друг бозайник. Крачката е около 25 см, а разстоянието между отпечатъците на левите и десните крака -около 15 см.

прочетена 13115 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Лов - Дребен дивеч (бозайници)Обикновена катерица ОБИКНОВЕНА КАТЕРИЦА (КАТЕРИЧКА) (Sciurus vulgaris L., 1758) Катерицата е дребен бозайник....добавена на 13 Август 2009 | предледана 2173 пъти

Лов - Дребен дивеч (бозайници)Черен пор ЧЕРЕН ПОР (Mustela pu-torius L., 1758) Черният пор е сравнително дребен хищник. Дължината на...добавена на 31 Юли 2009 | предледана 8080 пъти

Лов - Дребен дивеч (бозайници)Дива котка ДИВА КОТКА (Felis silvestris Schreber, 1777) Дивата котка е средно голям бозайник. Тялото й е...добавена на 31 Юли 2009 | предледана 3115 пъти

Лов - Дребен дивеч (бозайници)Видра Видрата е повсеместно разпространена в Европа, Азия, Северна Африка, като на...добавена на 14 Януари 2011 | предледана 4476 пъти

Туристически портал | Авто обяви | Вещи втора употреба | Авто справочник | Фирми и услуги | Хотели | Уеб дизайн

Netmedia.bg