Ливаден дърдавец - Дребен дивеч (пернати) - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Ливаден дърдавецДобавена на 06 Октомври 2009

Ливаден дърдавец - Дребен дивеч (пернати)

Ливадният дърдавец, когото наричат понякога и "цар на пъдпъдъците", се среща вече рядко в България. Затова и той е включен в Червената книга на нашата страна като застрашен от изчезване вид.

Ливадният дърдавец е малко по-едър от дрозд. Неговото оперение е предимно ръждивокафяво. Човката му е тънка, конична и червеникава на цвят. Краката му са също червеникави.

Не е ясно защо наричат ливадния дърдавец на някои езици "цар на пъдпъдъците". Той се среща много рядко заедно с пъдпъдъци и съвсем не ги води, както са считали някога.

Тази птица е разпространена почти в цяла Европа, а също така и в част от Азия. Тя е прелетна и зимува в Африка. Ливадният дърдавец е една от птиците, които долитат напролет от юг най-късно в Европа, а отлитат най-рано, към края на лятото.

Този дърдавец обитава най-вече тучни ливади и ниви, среща се и в засети с картофи и ряпа площи. Храни се с насекоми (бръмбари, скакалци, мухи, комари и др.), с насекомни ларви, с паяци и дребни охлюви, както и със семена на бурени и различни треви.

Ливадният дърдавец прави гнездо от тревисти стъбла в ниви и ливади. Женската птица снася в него 8-12 жълтеникави или червеникави яйца, които са изпъстрени с кафявочервени или сиви петна. Тя ги мъти в продължение на 15-17 дни. Малките следват майка си много скоро след като се излюпят. На около едноседмична възраст те вече търсят храната си самостоятелно.

прочетена 4868 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Лов - Дребен дивеч (пернати)Горски бекас РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Горски бекасГорският бекас населява Европа, Сибир и Япония,...добавена на 01 Май 2011 | предледана 2888 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Зимно бърне Има добре изразен полов, сезонен и възрастов диморфизъм. Теглото му е 200-440 г,...добавена на 11 Февруари 2010 | предледана 3595 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Скубане и почистване на пернатия дивеч Правилното оскубване на ударените птици зависи не само външния вид на приготвеното от тях блюдо, но в голяма степен - и вкусовите му качества. добавена на 02 Август 2012 | предледана 10334 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Гривякът Гривякът е най-едрият наш див гълъб. Неговото тяло достига 41-45 см дължина, масата...добавена на 06 Октомври 2009 | предледана 2999 пъти