С мъртва рибка за риболов на щука - Техники на риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

С мъртва рибка за риболов на щукаДобавена на 18 Март 2011

С мъртва рибка за риболов на щука - Техники на риболов

Мъртвата стръв е високоуспешна тактика при улов на щука, поради това, че щуката, както повечето хищници, е не само ловец, но и мършояд. Невил Фиклинг ви предлага основните положения при този метод за всички сезони.

Използването на мъртва рибка за стръв или част от нея е много добър и разпространен метод за риболов на щука. По тази схема ежегодно се подобряват рекордите при улов на едри екземпляри.

Понякога щуката дебне от засада живата си плячка, но понякога се налага да я преследва. Мъртвата рибка е лесна за улавяне, няма преследване, което значи, че куката ще използва по-малко енергия, за да се сдобие с храна.

Различни видове мъртва стръв

Възможни са вариации между морски и сладководни мъртви рибки. Най-често морски видове са херингата и сукмрията, тъй като са с високо съдържание на мазнина. Те могат да се използват цели, ако са в размери до 15 см или на парчета, когато са по-големи. Сардините, сарделите, цацата и сафридът също са много популярни. По-малко ползвани, но много ефикасни са морската змиорка, барбунът и атерината.

От сладководните може да се ползва всяка хваната преди това риба на въдицата, но най-често ползваните са червеноперката, бабушката, кленът и змиорката на парчета.

Избор на мъртва стръв

Изборът на мъртва стръв за определено място зависи от това дали това място е ловено скоро и колко е амортизирано. Скумрията е подходяща винаги за риболов на щука, ако преди това не е хващана много риби точно там на тази стръв. За да излъжем хитрата щука, можем да променяме миризмата на мъртвата стръв, като и се инжектират различни видове миризми и рибено масло. Също така можете да използвате различно оцветена мъртва рибка, за да изкушите предпазливия хищник.

Такъм за риболов на мъртва стръв

Риболовът на мъртва стръв изисква пръчка с изхвърляща тежест от 100 г нагоре, здрава макара и влакно, което издържа 5-6 кг. Винаги използвайте метален повод, по възможност с дължина около 60 см с добавени към него тройни куки N8-N6. Закачвайте стръвта само на единия зъб на тройката. Горната тройка на повода трябва да бъде подвижна, закачете я в горната част на рибката. Не на последно място при риболов на щука са ви необходими кохер-ножица и подходящ кеп.

Тактики

Има две основни тактики за риболов на щука-статична и подвижна. Коя от тях ще използвате, зависи най-вече от настроението на щуката, което вие трябва да определите в началото на риболова.Но веднъж след като имате такъма и владеете и двете техники, вие ще сте подготвен за всичко.

Статичен риболов на мъртва рибка-на дъно.

Тази тактика дава резултат от много години. Освен добрата видимост, голямата атракция при тази тактика е, че се отделя миризма като ловна следа. Ето защо е добре да използвате половин риба, а не цяла. Ако все пак използвате цяла, по-добре надупчете тялото и за да може повече телесна миризма да се отдели във водата. Ключът към успешния статичен риболов на мъртва риба е добрият индикатор на кълването с цел да не може щуката да нагълта дълбоко стръвта. Необходима е тежест около 30 г, за да закотви стръвта така, че линията да бъде винаги добре изпъната.

 

прочетена 9431 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Техники на риболовПатерностер Предназначението на патерностера винаги се свежда до едно - да осигури...добавена на 05 Януари 2010 | предледана 5894 пъти

Риболов - Техники на риболовПърви стъпки на риболова със спининг Иска ми се преди всичко да обознача принципа, който аз ще поддържам в тази статия....добавена на 16 Септември 2011 | предледана 18974 пъти

Риболов - Техники на риболовРиболов на Дъно Също много разпространен и интересен начин на риболов. При него се залага на по -...добавена на 17 Май 2010 | предледана 16881 пъти

Риболов - Техники на риболовМАЛКИ ТАЙНИ ПРИ УЛОВА НА ПЛАТИКА Платиката е особено желан за рибаря трофей. Но не е така лесно да се хване тази...добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 16582 пъти