АЛПИЙСКИ КОЗИРОГ - Едър дивеч - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

АЛПИЙСКИ КОЗИРОГДобавена на 17 Август 2009

АЛПИЙСКИ КОЗИРОГ - Едър дивеч

Обитава скалисти райони и планини в Европа и Близкия Изток. Има сведения, че се среща до 5 000 м надморско равнище. Обитава малко по-високи местности от дивата коза. В България е аклиматизиран вид.

Дължина на тялото - 105-150 см. Височина на холката - 70-100 см. Тегло - 40-120 кг. Дължина на рогата - до 70-140 см при мъжките и до 40 см при женските. Извити в дъга назад, ежегодно нарастват и се отбелязва по-един пръстен, по които пръстени може да се определи възрастта на животното. При женските тези така наречени годишни пръстени са много по-слабо изразени (особено след третата година) и много трудно се определя възрастта им по тях. Вдлъбнатините отделящи тези пръстени се получават между декември и март, когато рогата почти не растат.

Дължина на опашката - 12-15 см. Полов диморфизъм - изразен. От малки на една и съща възраст мъжките са по-едри и с по-големи рога. Продължителност на живота - 15-20 години. Придвижва се с голяма сигурност по стръмни скалисти склонове. Живее обикновено на голяма височина, от където не слиза дори през зимата (вероятно защото има прекалено много сняг в долините). Водят заседнал начин на живот, което позволява аклиматизацията им в определени и желани местности. Живеят на стада, разделени по пол повечето време.

По време на размножителния период, половозрелите мъжкари тръгват да търсят стада от женски с които прекарват времето до появата на малките. Самите малки прекарват в близост до майките си поне 2-3 години. Членовете на едно стадо се познават добре помежду си, и са групирани, често на двойки или групички от няколко индивида. Връзките между отделните стада и групички са свободни и отворени и всеки индивид е свободен да избира къде да иде, но все пак минава доста време докато новия индивид бъде приет от общността.

Хранят се с всякаква храна от растителен произход, трева, храсти, мъх, лишеи, корени и дори дървесна кора. Зимно време търсят по височините оголени от вятъра скалисти участъци, по които може да се открие по лесно подходяща храна. По време на размножителния период мъжките започват да се бият ожесточено. Те блъскат главите и рогата си по характерния за рода начин, изправяйки се на задните си крака за по-голяма засилка. Този характерен начин на борба с опонентите се дължи на обикновено малкото пространство с което разполага биещата се двойка и невъзможността да се засилват.

Бременност - трае около 6 месеца (21-23 седмици). Брой на малките - 1 (рядко 2).

прочетена 3753 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Лов - Едър дивечДива коза (Rupicapra rupicapra) РазпространениеДивата коза се среща по високите планини в Европа (включително...добавена на 04 Май 2010 | предледана 5202 пъти

Лов - Едър дивечБлагороден елен БЛАГОРОДЕН ЕЛЕН (Cervus elaphus L., 1758) Мъжките елени се наричат рогачи, а женските -...добавена на 19 Септември 2009 | предледана 14684 пъти

Лов - Едър дивечЕлен Лопатар ЕЛЕН ЛОПАТАР (Dama dama L.,1758) Нарича се и само лопатар. Използва се същата терминолoгия...добавена на 19 Септември 2009 | предледана 11286 пъти

Лов - Едър дивечЗа диви свине след нов сняг През нощта е валял сняг. Клоните на дърветата и храсталаците се прегъват надолу,...добавена на 18 Март 2011 | предледана 5384 пъти