Чакал - Хищници - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

ЧакалДобавена на 08 Януари 2010

Чакал - Хищници

ЧАКАЛ (Canis aureus L., 1758)

Чакалът е значително по-дребен от вълка. Дължината на тялото му достига до 80-85 см, на опашката - до 25-30 см, а височината в холката - до 45-50 см. Теглото му обикновено е 12-14 кг, рядко повече. Мъжките са малко по-едри от женските.

Окраската му прилича на тази на вълка, но в долната част на тялото и на краката е по-ръждива, както и на гърдите и шията.

До началото на 60-те години на миналия век чакалът у нас :е среща само в Странджа. След този период запасите му бързо нарастват. Причината основно е в голямото количество достъпна храна - приплодите на муфлона и лопатара, както и изкуствено разселваните фазани и кеклици в Югозападна България и Тракийската низина. Чакалът бързо зае главно равнинните местоо-битания у нас и разшири ареала си на запад, като в края на 90-те години достигна Словакия, Чехия, Австрия и Южна Полша.

Не обича обширните и склопени гори. Придържа се към гъстите участъци в горските местообитания с неголяма площ - младите иглолистни култури, младиняците и сечищните участъци в близост до населените места и до извънградските крайпътни заведения. Редовно посещава сметищата, на които се изхвърлят хранителни отпадъци.

Чакалът сватбува февруари-март. След 60-62-дневна бременност женската ражда най-често 4-6 малки. Проглеждат на 10-11-ия ден, като поведението на родителите и малките при отглеждането им е както при вълка.

Чакалът е агресивен хищник. Ловува организирано на групи като вълка и улавя с лекота приплодите на чифтокопитния дивеч. Не се притеснява от близостта на човека. Нощем се доближава до населе¬ните места и дори навлиза в тях, търсейки отпадна храна. Домашните кучета с неговата едрина не го притесняват. Естестве¬ният неприятел на чакала у нас са вълкът и едрите овчарски кучета.

Разрешен е целогодишно за отстрел с цел регулиране на запасите му.

Следи. Стъпките му са характерни със срастването на двата предни пръста и в дирята са подредени в права линия, както при вълка. Дължината на стъпката е около 6 см, ширината - около 5 см.

прочетена 14560 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Лов - ХищнициЛисица ЛИСИЦА (Vulpes vulpes L.,1758) Наименованието червена лисица у нас се ползва твърде рядко....добавена на 30 Юли 2009 | предледана 5438 пъти

Лов - ХищнициВълк ВЪЛК (Canis lupus L.1758) Вълкът е средно голям бозайник. Той е най-едрият представител на...добавена на 08 Януари 2010 | предледана 17791 пъти