ЧУМА ПО ДИВИТЕ СВИНЕ - Болести по дивеча - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

ЧУМА ПО ДИВИТЕ СВИНЕДобавена на 18 Март 2011

ЧУМА ПО ДИВИТЕ СВИНЕ - Болести по дивеча

Чумата по дивите свине е заразна болест, от която се засягат и домашните свине. Причинява се от вирус. Много често болестта се усложнява от вторични инфекции, най-често пастьорелоза или салмонелоза. Устойчивостта на вируса е много висока. При минусови температури и в изсушено състояние той може да се запази с години. Издържа също на осоляване и опушване. При температура 70°С умира за 1 час, а при 100°С загива почти моментално.

Източник на инфекцията са заразените или болните свине, които отделят вируса с изпражненията или със секрети от устата и очите. Заразяването става най-често чрез приемане на заразена храна или вода и по-рядко по дихателен път, чрез повредената кожа или очите. Освен свинете, разпространители на заразата могат да бъдат и други бозайници и птици.

Заболяването протича остро или хронично. При острата форма на чума животните са с повишена температура, омърлу¬шени, с липса на апетит, възпаления и гнойни изтичания от очите, кръвоизливи по кожата, ушите и корема. В някои случаи се наблюдават спазми или пареза на крайниците. Смъртността може да достигне до 80%. При хроничната форма се наблюдава изтощение, стомашни разстройства, кашлица, затруднено дишане, изтичания от носа. При болните животни са засегнати и вътрешните органи. Лигавиците на стомаха и дебелите черва са възпалени, има големи кръвоизливи в белите дробове, а бъбреците са с бледи точковидни кръвоизливи. При протичане на болестта с вторични инфекции от салмонелоза далакът е отекъл. а лимфните възли са тъмночервени.

При подозрение за чума за изследване се изпращат части от изменените вътрешни органи и тъкани. При промени в мускулатурата труповете на заразените животни се изгарят. Когато липсват дегенеративни изменения в мускулатурата, месото и вътрешните органи се подлагат на изследване за салмонели. При отрицателен резултат месото може да се консумира след изваряване в продължение на 2-3 часа.

При констатиране на чума по дивите свине мястото, където се извършва първичната обработка на дивеча, трябва да се дезинфекцира. За предотвратяване на разпространението на болестта не бива да се дават отпадъци от месо, кожа, кости или вътрешни органи за храна на домашни животни. В засегнатите райони се извършва ваксиниране на дивите свине чрез примамки, а също и ликвидиране на заболелите животни.

прочетена 3248 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Лов - Болести по дивечаТУЛАРЕМИЯ Туларемията е заразна болест, която засяга животните и човека. Болестта има...добавена на 30 Юли 2009 | предледана 7684 пъти

Лов - Болести по дивечаБяс Бесът е остра заразна болест по животните и човека, която се предава чрез...добавена на 30 Юли 2009 | предледана 3407 пъти

Лов - Болести по дивечаТРИХИНЕЛОЗА Трихинелозата е широко разпространено паразитно заболяване, което засяга...добавена на 18 Март 2011 | предледана 10699 пъти