Фидер риболовът - Техники на риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Фидер риболовътДобавена на 27 Ноември 2009

Фидер риболовът - Техники на риболов

Фидер риболовът не е само мързеливо замятане на хранилката и чакане нещо да се случи, както си мислят повечето риболовци. Един от най-добрите фидер майстори е Анди Финдлей, а всичко ко­ето той прави си има рациoнално обяснение. Тук Анди споделя своите идеи. Фидер риболовът е много успешен ме­тод, с който се хваща много риба, а м позволява да се облавят участъци, недостижими за другите похвати. Както и при всеки друг вид риболов, да знаете кога да ловите на него е ключът към ус­пеха. Няма смисъл да се опитвате да ло­вите на фидер когато условията са таки­ва, че не ви позволяват да хванете на него повече, отколкото с друг вид риболов, затова изборът на момента е решаващ.

ТОЧНОСТ

Точността е най-важното нещо, което трябва да постигнете при риболова на фидер. Да сте прецизни в само някои от замятанията не е достатъчно за успеха. Трябва да бъдете точни през цялото време и да мятате фидера в малък ради­ус дори и на голяма дистанция. Анди Финдлей споделя, че абсолютно винаги застопорява влакното на клипса на шпу­лата на макарата, независимо къде и какво лови. Причината за това е проста - така се хваща повече риба, защото за- мятанията се концентри­рат на малка площ и ри­бата знае къ­де да чака за следващата порция хра­на. За да оп­ределите на каква точно дистанция да застопо­рите влакно­то, сложете една оловна тежест, с тег­ло като на фидера, на края на ли­нията и така установете желаната дистанция. Друга полез­на хитринка е да вържете стопер на основното влакно точ­но зад клип­са на шпулата. Така, ако по някаква причина ви се наложи за освободите влакното от клипса, ще знаете винаги къде да го застопорите отново без да гу­бите време в безсмислено търсене на предишната дистанция.

КАКЪВ ФИДЕР?

Изборът на хранилката зависи от това къде и какво ще ловите, а за размера - колкото е по-голяма рибата, толкова по-голям е и фидера. Телената хранилка е добра за по-плитки водоеми, защото конструкцията й пред­полага, че захранката ще излезе от нея почти веднага след удара с повърхност­та на водата. Обратно, фидерите с плас­тмасово тяло и отворени краища са по-подходящи за по-дълбоки водоеми, по­неже липсата на дупки задържа захран­ката докато хранилката не падне на дъ­ното и не разпилее съдържанието на го­ляма площ - нещо, което никога не е удачно. Хубаво е и да имате една много голяма хранилка, с която да направите легло от захранка на избраното място преди да започнете същинския рибо­лов.

МОНТАЖЪТ

Анди Финдлей твърди, че използването на фикисран фидер винаги е за предпо­читане, защото така се постига самоза­сичане на рибата и категорична инди­кация по върха на пръчката. Също така е добре в началото на повода да се пра­ви усукан клуп с дължина 5 см, който освен че действа като рамо и предотв­ратява заплитания, действа и като амор­тисьор, предпазващ възела от късане. Самата линия се прави много просто:

- Връзвате вирбел с карабинка на края на основното влакно и за вирбела закачате хранилката и повода с куката. Важното тук е да сложите първо повода и едва след то­ва да закачите хранил­ката, но с "гръб" към повода, за да не се трие в него. Когато стане дума за размера на куката, особено при монтаж "на ко­съм", той трябва да е малък. Малката кука е по-лека и по-лесно влиза в устата на риба­та, а и малките куки винаги са по-остри. На косъм можете да закачате не само ца­ревица, но и тесто и подхранка, стига да използвате верния подход. Вземете мал­ка телена спирала, дълга около 1 - 1.5 см и я вържете за из­вивката на кукичката, така че да виси на около 0.5 см от куката. Вземете малко тесто или лепкава подхранка, сплескай­те го и го увийте около спиралката.

А) прегънете влакното и направете ма­лък клуп в края с двоен възел;

Б) на полученото клупче no-късно ще привържете повода;

В) усучете двете успоредни влакна – основното и останалия от повода край, въртейки двата края в различни посоки;

Г) когато усучете 10-15 см направете нов двоен възел.

ПОЗИЦИЯ НА ПРЪЧКАТА

Не винаги е необходимо прътът да сключва прав ъгъл с влакното, защото понякога това не е лесно да се постиг­не - поради обрасли или каменисти брегове, където поставянето на стойката не е лесно. Доста по-остър ъгъл е достатъчен да регистрирате кълването, а и така не се налага да се въртите настрани, за да следите върха. Мо­жете почти да насочите пръта към мястото, където ловите. Така няма да местите върха когато ловите фиксирано за шпулата влакно, защото веднъж паднал във водата фидерът трябва да остане на място. Най-важна обаче си остава практиката - това е единственият начин да станете добри във фидер риболова. Приложете тези правила следващия път и ще видите, че ще хванете повече риба!

прочетена 18081 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Техники на риболовТънкости при риболова на щука Щуката е атрактивен и популярен хищник, обект на целогодишен риболов у нас. Носи й...добавена на 16 Септември 2011 | предледана 41856 пъти

Риболов - Техники на риболовЗимен Риболов Зимният риболов е един много интересен и пълен с емоции. Единствените изисквания,...добавена на 17 Май 2010 | предледана 6813 пъти

Риболов - Техники на риболовРиболов на леко Това е един от най - разпространените и най - увлекателни начини на риболов. Почти...добавена на 26 Октомври 2009 | предледана 10083 пъти

Риболов - Техники на риболовМорунашът - познатият непознат В миналото морунашът се считаше за рядка и слабо позната риба у нас. В стари...добавена на 05 Януари 2010 | предледана 8554 пъти