Гладкоцевните оръжия от висока класа - Гладкоцевни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Гладкоцевните оръжия от висока класа Добавена на 10 Септември 2011

Гладкоцевните оръжия от висока класа  - Гладкоцевни

На тази тема периодично се публикуват оскъдни материали. В много случаи тя се третира косвено и много често - неправилно. Действително, малцина са българските ловци (или колекционери), които са имали възможността да разгледат, а още по-малко да държат в ръцете си такова оръжие. От тази гледна точка въпросът за практическата полза от разширена информация на тема "Гладкоцевно оръжие от висока класа" на пръв поглед изглежда неаргументиран. Такова схващане обаче не взема предвид последиците от неизяснеността на понятието "оръжие от висока класа" особено когато в печата серийни оръжия, производство на "прохождащи" фирми, се описват като такива. Подобна подвеждаща информация се появява за съжаление често. Следващите редове ще помогнат на читателите да посрещнат с "повишено внимание" некомпетентни възторжени описания на евтини серийни или сувенирни оръжия. Най-често причина за такава подвеждаща информация е липсата на достатъчно познания или квалификация на пишещия. Трезвата преценка за качеството и възможностите на всяко оръжие спестява неизбежното разочарование, когато очакванията не се сбъднат.

Действително, някои от критериите при определяне "класата" или "достойнството" на оръжието не подлежат на прецизно дефиниране или премерване. За тях обаче има изградени на базата на естетическия усет критерии, които никой специалист или познавач на оръжия не подлага на преоценка. Другите - техническите критерии, касаещи гладкоцевните оръжия, са достатъчно ясно и точно установе ни с международни норми, стандарти и изисквания от десетилетия.

Ако трябва свободно, но достатъчно точно да се дефинира понятието "оръжие от висока класа", то това би могло да се изрази и по следния начин: "оръжие, в което са вложени всички световни, изпитани постижения на оръжейната техника в съчетание с висококачествени материали, изключително прецизна изработка и сглобка на всичко, при спазване на непреходна елегантност. Техническите качества на оръжието трябва да са на горната граница (най-високи) на световните постижения".

В оръжията от висока класа е вложен огромен, предимно ръчен труд на редица специалисти с много висока квалификация. Измерванията на детайлите, сглобените възли и тяхната готовност за по-нататъшен монтаж преминават през редица контроли. Готовото оръжие също се проверява многократно от контролните органи, а след като бъде признато за годно за експлоатация, се подлага на утежнени тестове и практически проверки при екстремни условия и съблюдаване на най-строги изисквания за надеждност и сигурност.

Едва след като бъдат положени всички клейма за преминатите тестове, оръжието се подлага отново на окончателно почистване и покритие, за да бъде предложено на клиента.

Непреходната елегантност, в съчетание с ергономичност и много често допълнена с високохудожествени гравюри, правят тези оръжия не само образци на техническото развитие на епохата, но и произведения на изкуството. Действително, гравюрите и инкрустациите не допринасят за повишаване на техническото равнище на тези оръжия, но ги допълват естетически. Макар и рядко, се срещат и оръжия от висока класа, които са без гравюри и инкрустации, но отговарящи на всички технически критерии, описани по-горе. Съображенията за подобна "скромност" са от най-различно естество. Като се започне от икономически, и се стигне до собствени схващания за естетика. Всичко това е във възможностите на най-реномираните световни фирми, а цената на такова оръжие е винаги изключително висока.

Като се знае това, всяко провъзгласяване на евтини серийни оръжия като такива от висока класа, е проява или на дилетантство, или на лоша реклама.

Независимо от някои усложнени конструктивни решения, дълготрайността, безопасността при работа, а също и невъзможността при евентуална неправилна манипулация да се стигне до аварийни ситуации са напълно гарантирани.

Оръжието като цяло е изключително елегантно, изящно и ергономично, с леко подчертана консервативност. Дизайнът на тези оръжия, който не се поддава на никакви нормативи, а единствено на чувството за пропорции и на вкуса на опитния оръжеен дизайнер, е това тяхно достойнство, за което (както бе упоменато по-горе) няма прецизни дефиниции, но никога не подлежи на оспорване.

Като правило, ударно-спусковите системи на тези оръжия са "Holand&Holand" или "J.Purdey", но никога "A. Deeley", "Blitz" или някои техни модификации.

Патентованият в цял свят ударен механизъм "Holand-Holand" се счита за най-съвършения, изобретен до днес. Той е изключително удобен за монтаж и демонтаж, при което за тази цел не са нужни никакви инструменти. Плоските бойни пружини на този механизъм го правят много "пъргав". Недостатъкът на плоските пружини да се чупят след известна употреба и при силни студове при този механизъм липсва. Двустранно разположеният на планки (за всяка цев) ударен механизъм не изисква дълбоки гнезда в предната част на ложата и не я отслабва в областта до прикладната шийка. Въпреки че опасността от счупване на шийката и неизбежното при това произвеждане на нежелан изстрел липсва, тези оръжия винаги са снабдени с интерсептори, дублиращи предпазния механизъм. Трябва да се подчертае, че само наличието на интерсептори не означава, че едно оръжие принадлежи към тези от висока класа. Пример за това е оръжието "ИЖ-27Е", което е снабдено с екстрактори и интерсептори, но не е оръжие от висока класа.

Оръжията от висока класа са с ежектори, също система "Holand-Holand". Известни са само няколко случая на оръжия от висока класа, произведени в началото на миналия век, които са били окомплектовани с екстрактори.

В редките случаи, когато са били създавани механизми, теоретично превъзхождащи някои от традиционно окомплектоващите аналогични механизми на оръжията от висока класа, те не са намирали веднага приложение при тях. Необходимо е било първо да издържат изпитанието на времето и едва след това са били подлагани на всестранни анализи и контрол от страна на най-изтъкнатите специалисти в тази област. Това изключва възможността от каквито и да било "изненади" при тези оръжия.

Затварянето на оръжията от висока класа е винаги "тройно" или "четворно". При "тройното" - на две подцевни куки и рамката на "Purdey" и болта на "Greener", а при "четворното" затваряне - с подцевни куки и болта на "Kersten". Други разновидности на затваряне не се използват.

Независимо от почти изравнените качества на цевните стомани в наше време, цевите на тези оръжия се изработват винаги от най-качествените и най-реномираните. Обработката на цевните канали е винаги ръчно, като особено внимателно се следи при тази обработка да не настъпят нежелани структурни промени в материала. Всяка промяна води до задължително бракуване, с което се гарантира както дълготрайността, така и другите параметри на оръжието.

Като правило, мушката при тези оръжия е изработена от кост (най-често слонова). С такива мушки дори при здрач стрелбата е възможна.

Макар и рядко, но само при тези оръжия се среща "многостъпалният шок", чието изпълнение е трудно и изисква особена прецизност.

Точно изчислените цевни дебелини и правилното разпределение на масата по цялата им дължина е основен белег на тези оръжия. Външната и вътрешната обработка се извършва с висок клас на гладкост и е изключена каквато и да е било "разностенност". При оръжията от висока класа цевните канали никога не са хромирани, а само идеално полирани. Непрекъснатият контрол през целия процес на изработване на цевите е задължителен. При такава практика осканалните линии са винаги прави, а операцията "рихтоване" (корекция на цевите с цел права оскална линия) се извършва с особена прецизност при почти идеалните цеви.

Когато към всичко гореизложено се прибавят високите изисквания към всички термични процеси при свързването на цевите в блок, трайността, точността и намалените вибрации между него и цевната кутия са гарантирани.

Всички луфтове са минимални, напасването е абсолютно точно, което изключва всякакъв пробив на барутните газове и проникването им в механизмите на оръжието. Не е пренебрегнат комфортът, а също и безопасността на стрелеца от вредното влияние на пробили газове, причинени от дефектна гилза. На челната част на цевната кутия почти винаги се правят канали за отвеждане на такива газове в посока, противоположна на лицето на стрелеца.

прочетена 5576 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - ГладкоцевниДЪРВЕН ИЛИ ПОЛИМЕРЕН ПРИКЛАД Появата на полимерните приклади преди десетина-петнайсет години достигна своята...добавена на 07 Август 2010 | предледана 5999 пъти

Оръжия - ГладкоцевниТУЛОВКАТА - ПУШКА С ИСТОРИЯ И СЛАВА Днес ще говорим за една много интересна пушка, доста разпространена и популярна в...добавена на 16 Септември 2011 | предледана 15043 пъти

Оръжия - ГладкоцевниЛОВНО ГЛАДКОЦЕВНО ОРЪЖИЕ Гладкоцевното ловно оръжие е предназначено за стрелби със сачми или специални...добавена на 04 Май 2010 | предледана 20589 пъти

Оръжия - ГладкоцевниПОНЯТИЕ ЗА КАЛИБЪР, ШОК И СУПРА (ПАРАДОКС) Калибър. Той е мярка за означаване и измерване големината на диаметъра на цевта...добавена на 16 Октомври 2009 | предледана 26821 пъти