Избор на птичар, първи стъпки в отглеждането и възпитанието му - Обучение - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Избор на птичар, първи стъпки в отглеждането и възпитанието му Добавена на 02 Април 2010

Избор на птичар, първи стъпки в отглеждането и възпитанието му  - Обучение

Ловният сезон вече отмина , но сега започва подготовката за предстоящия , за тези от Вас, които вече са убедени в необходимостта и ползата от чистопородно и добре обучено куче-птичар.Това което имам предвид е , че сега трябва да започне избора и търсенето на подходяща порода и пол на бъдещия ни ловен помощник.

Някои ще кажат, че има още доста време , но важните решения / а това несъмнено е такова / изискват дългосрочно планиране. Резултата от това планиране , ще е налице по-рано от очакваното – още при откроването на ловния сезон.С този материал , ще се опитам да насоча вниманието Ви към най-важните аспекти, за да може крайния резултат да бъде : отлично ловуващо куче , от порода която е максимално ефективна и подходяща за терена и индивидуалните предпочитания за лов. И така да започнем от самото начало, а именно :

Защо точно сега ? Вземайки кученце , родено през декември, януари и февруари , ние правим най-важната стъпка към бъдещите способности на нашето куче.Кученце родено в споменатия период , ще бъде на 5-8 месечна възраст за откриването на ловния сезон. Това означава , че можем последователно да преминем / и то успешно / през най-важните етапи от живота му:

- социализиране .

- възпитание .

- обучение .

Така до откриването на лова , нашето куче ще бъде отлично възпитано / команди за послушание / и ще е усвойло доре най- важното в практическия лов – търсене, стойка и апорт.В последствие по време на всеки ловен излет , в реални условия ще следим и изискваме от младото куче правилно изпълнение на всичко научено в тренировките.Ще го поощряваме и насърчаваме , а където е необходимо внимателно ще корегираме неговото поведение . Едва след като измине първия за кучето ловен сезон , можем да преминем към заучаването на по-сложни неща – сядане при вдигане на дивеча без команда, вдигане на дивеча по наша команда и т.н. Тук е необходимо да направя едно уточнение : т. нар. кучета –птичари психически съзряват доста рано . Затова често сме свидетели как 5 – 8 месечни кучета проявяват завидни умения по време на лов. Често ме питат – кога е добре да започнем с възпитанието на птичаря ? Отговора ми е – възможно най-рано , още с вземането на нашето куче.Тук мога да се аргументирам така : Защо не пращаме на училище децата си след като станат на 10 години ? Ще Ви отговоря – колкото по – рано мозъка започне да приема и обработва информация , толкова по- големи възможностти има да развие своя потенциал доста над средното ниво.

Избор на порода – при избора на конкретна порода куче – птичар , съвета ми към Вас е първо да си отговорите на следните два въпроса :

1. Какъв е терена , в който ще ловувам с кучето ?

2. Точно кои видове дивеч предпочитам и най-често ловувам ?

Ще дам пример , който отговаряйки на тези въпроси обяснява избора ми на конкретна порода : Ловната дружинка , в която членувам се намира в полски район. Терена там е с открити пространства , храсти , не много гъста гора. Ловувам на : пъдпъдък, яребица, фазан, горски бекас и заек. Не ходя на лов за водоплаващ дивеч. Затова моя избор е куче от породата курцхаар. Ако някой от Вас има подобни на мойте предпочитания , но обича лова на водоплаващ дивеч – според мен по –подходящия избор и куче от породата дратхаар . Най- общо казано : Личните предпочитания към конкретния вид дивеч и терена в който ще ловуваме имат водеща роля в избора на порода , а специфичните особенности на всяка една от тях можем да видим в специализираната литература. Естествено, не бива да забравяме , че не случайно има толкова много и различни породи птичари – всяка от тях е умишлено създадена да бъде точно такава и нейната ефективност е доказана чрез дългогодишното си съществуване .

Избор на пол – и тук личните предпочитания определят дали ще вземем мъжко или женско кученце.Необходимо е да спомена , че и двата пола имат както предимсва така и недостатъци .Затова ще си позволя да кажа кое е най-важното според мен тук : както знаете , за кучето ние не сме стопани а водачи на глутницата . Освен това в лова с птичар има постоянен контакт между ловеца и кучето – подаване и изпълнение на команди . Затова ако си взем женско кученце за него винаги ще бъдем лидери , а не конкуренция . Това условие ще ни е от голяма полза в бъдеще – в стремежа си винаги да ни угоди , в обучението и лова с женското куче ще имаме възможно най- малко трудности и по- голяма безотказност в изпълнението на нашите команди. Често чувам да се споменава един “ недостатък “ на женските кучета – разгонването . Според мен това е по-скоро извинение , а не сериозен аргумент зощото : ако отглеждаме женското куче в клетка / бокс / избягваме риска от непланирано и нежелано раждане . Що се отнася , че с разгонено куче неможем да идем на лов , ще кажа следното – лова на пернат дивеч е индивидуален т.е. мога да ида сам на лов , с ловец без куче или с ловец с женско куче докато моето е разгонено . От друга страна - мъжките кучета са по- издръжливи физически и често имат по – уравновесен тип нервна система. Този факт не бива да се умаловажава , напротив .

И така – вече сме решили каква порода и пол куче ще си вземем .Намерили сме кученце , чиито родители освен отлични представители на съответната порода са се доказали като великолепни “ работници “ в лова. Логично на дневен ред идва въпроса – Къде да отглеждам кучето? Понеже отговора ми ще прозвучи странно и някои от Вас ще се усъмнят в правилността му , подробно ще изложа аргументите си : Тъй като тук става въпрос за куче – птичар , е необходим малко по – различен подход ако искаме добре да се сработим с него и да спечелим доверието му. Затова е от изключително голямо значение през първите 3-4 месеца кучето да живее при нас – в апартамента или в къщата ?! Това е необходимо ,защото :

- кучето свиква да следи всяко наше движение , да реагира и различава интонацията на гласа ни .

- контакта между нас и кучето не е само ежедневен , а постоянен – така от ранна възраст то ще ни има голямо доверие .

- чрез постоянния контакт с кучето , ние също се научаваме да разбираме поведението и реакцийте му в различните ситуаций – предпоставка с огромно значение в бъдещото обучение и лова с нашето куче .

Накратко казано , отглеждайки кучето в такава обстановка се изгражда изключително силна връзка ловец – куче .В практическия лов тя много ясно се вижда , а признаците за нейното съществуване са :

- при подаване на команда , кучето я изпълнява с желание , мигновенно и точно – няма нужда от повторното и пройзнасяне с висок тон и наказания .

- кучето само често търси визуален контакт с ловеца – предпоставка за усвояване на команди подавани с жестове , което освен че е красив гледка увеличава многократно ефектността от лова . Лова с такова куче е истинско удоволствие не само за неговия собственик , но и за самото куче .

Сега да разгледаме първите стъпки в отглеждането и възпитанието на бъдещия ни ловен помощник . Ще спомена бегло някой неща късаещи отглеждането на кучето .

1.Храната – тя трябва да е съставена от растителни и животински белтъчини и мазнини, въглехидрати , минерални вещества и витамини . При съставянето на хранителния режим на нашето куче особенно внимание трябва да обърнем на пълноценните белтъчини . Тяхната липса е предпоставка за настъпване на разстройства на организма – малокръвие , забавяне на разстежа , лош разстеж на косъма ,намаляване на устойчивостта на организма . Днес на пазара има голям асортимент от гранулирани храни – но въпреки че , ползвам от тях лично аз предпочитам моите кучета да получават достатъчно количество питателна храна . Гранулите ползвам за обучение и когато ходя на лов на друго място за няколко дни . Ще спомена някоихрани ,които аз ползвам често : патешки фенери, пилешки продукти, качамак , ориз , овесени ядки . Избрал съм два варианта на хранене с тях :

- давам тези храни поотделно една от друга .

- смесвам някой от тях – пат.фенер с овесени ядки .

През две седмици сменям вариантите – така съм сигурен ,че моите кучета получават разнообразна храна и се хранят пълноценно .

2.Грижи за здравето - съвета ми към Вас е :изберете ветеринарен лекар , който освен добра репутация като специалист има и висок морал. Така ще бъдете сигурни , че ако се наложи Вашето куче ще получи адекватни и отлични грижи . След като сте се спрели на определена личност – слушайте само него , защото в пхротивен случай може да сбъркате някъде .

При възпитанието на нашето куче – птичар освен търпеливи , не трябва да сме прекалено взискателни .Важно е да знаем ,че кучето не е робот – също като нас то е живо същество и може да сгреши . Най- сигурния начин да развалим едно куче е да сме прекалено взискателни към него – има много примери за това . За да не допуснем подобна грешка , трябва да се запитаме : За какво ще ползвам моя птичар ? За практически лов или за полеви изпитания ? Ако се спрете на практическия лов , научете Вашето куче на това което ще му трябва там - да идва по команда ,да сяда ,да прави твърда стойка и да апортира . Повече не е нужно , защото ще ползвате кучето за лов – за цирка обикновенно се ползват други породи . Имайте предвид , че още щом един птичар “стъпи” на ловния терен ,неговата нервна система е натоварена почти на сто процента . И като към това добавим много на брой и често подавани коменди , рска да претоварим психически кучето е реален. Повтори ли се това няколко пъти ,целия труд се обесмисля – кучета с претоварена нервна система освен ,че физически отслабват много трудно възръщат уменията си и често остават негодни за лов . Затова преди да започнете обучението на Вашето куче , вземете лист и химикал и подробно отбележете всяка стъпка в този процес , вижте крайния резултат който искате да постигнете . Така , ако евентуално сте допуснали грешка , навреме ще я видите и отстраните без да има последствия за кучето . Респективно ако сте пропуснали нещо , може да го добавите своевременно . Ще дам пример : нито едно мое куче не апортира по команда . След като направи стойка, аз се приближавам до него , аз вдигам дивеча и ако го улуча след като падне кучето отива и го донася. През времето от вдигането на дивеча до неговото поразяване , кучето е неподвижно и следи траекторията на дивеча . След като донесе убития дивеч , без команда сяда пред мен и го пуска след като хвана дивеча . Ето как кучето ми работи отлично , без излишно да натоварвам нервната му система . С този пример ще видим , как можем да научим кучето да сяда без команда ,когато го извикате при Вас . Първо научавате кучето на командата “ Тук” като всеки път щом я изпълни го възнаграждавате с лакомство. След като я усвои отлично , след като го извикате при Вас ,му показвате лакомството ,но още не го давайте. Дръжте го на нивото на очите на кучето и ако то само не седне , леко натиснете крупата му . Веднага щом седне , му давате лакомството и не пестете ласките си. Повтаряйки неколкократно тази последователност , кучето бързо ще разбере , че за да получи лакомството след като го извикате и дойде при Вас , то трябва да седне.

Другия важен момент при рвъзпитанието и обучението на птичаря е : НИКОГА НЕ ПРИБЯГВАЙТЕ ДО ГРУБОСТИ И МАЛТРЕТИРАНЕ НА КУЧЕТО .Често чувам / дори от хора претендиращи , че обучават кучета / , че тази или друга порода може да се обучи само с грубо отношение.Това освен , че звучи несериозно говори и за способностите на този , който ще обучава кучето. Най – често за пример се посочва ирландския сетер.Но аз питам : Това , че по принцип , кучетата от тази порода се обучават по-трудно, значи ли че трябва да прибягваме до грубости? Категорично не . Чрез постоянство и търпение , куче от всяка порода може да бъде отлично обучено и да носи радост на собственика си .В момента , в който използваме грубо отношение , разрушаваме връзката ловец-куче. Стане ли това – никога не можем да очакваме от кучето да “работи “ безотказно и с желание.За да бъде с гарантиран успех процеса на възпитание и обучението и да сме винаги лидери , трябва да сме справедливи . Когато нашето куче изпълни комнда – не трябва да щадим похвалата , в обратния случай при неизпълнение е необходимо да го накажем.

Една от първите команди , която моето куче научи бе командата “ Наказана” – кучето трябва да заеме легнало положение. Това много ми помогна в обучението на кучето. Винаги когато не изпълнеше команда я наказвах по този начин , като в това положение оставаше около 5-10мин. Обикновенно в едно занимание не трябваше да я наказвам повече от два пъти- повярвайте никое младо куче не обича да стои в това положение дълго време.Чрез подобно наказание, кучето става по-концентрирано в самото занимание и бързо научава всичко. Избрах моето куче да заема легнало положение при тази команда , защото в практическия лов командата “ Легни “ е безсмислена и неприложима – помислете така ли е .

 

прочетена 13544 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Ловна кинология - ОбучениеНа лов с фокстериер Фокстериерите се използват предимно за лов на лисици в дупки, енотовидни кучета,...добавена на 07 Август 2009 | предледана 9142 пъти

Ловна кинология - ОбучениеМАРКИРАНЕ И СТОЙКА Това уникално явление, наречено стойка е всъщност основна част от истинската...добавена на 07 Август 2009 | предледана 4537 пъти

Ловна кинология - ОбучениеПривеждане на птичаря в работна кондиция Изходната точка тук е, че доста дълго време нашият птичар е бил с минимално...добавена на 08 Януари 2010 | предледана 3886 пъти

Ловна кинология - ОбучениеПривикване на кучето с гърмежи За едно ловно куче гърмежите не трябва да предизвикват страх ,то трябва да е...добавена на 11 Ноември 2011 | предледана 4904 пъти