ЖИВОТЪТ НА ЦЕВТА - Нарезни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

ЖИВОТЪТ НА ЦЕВТАДобавена на 10 Ноември 2009

ЖИВОТЪТ НА ЦЕВТА - Нарезни

Наскоро мой приятел, който усилено търсеше да закупи качествена карабина, попадна на находка “втора ръка”. Познавах отлично оръжието, което той искаше да придобие, защото то бе собственост на друг мой приятел.

Оказа се, че с почти новото оръжие предишният собственик е изстрелял около петстотин патрона. На въпроса много ли е износена цевта аз отговорих, че на практика тя е нова. След това обаче се замислих – колко е дълъг животът на една цев?

Едни от най-разглезените /в добрия смисъл на думата/ собственици на нарезни оръжия са американците. Не зная по колко цеви се падат на човек от населението, но от личните си наблюдения съм на мнение, че средният ловец или собственик на оръжие в САЩ притежава между пет и петнайсет дългоцевни оръжия. Разбира се, много хора притежават и колекции от над 30-40 бройки. В този ред на мисли логично е отвъд океана да имат най-добра представа за живота на цевите. Нека поясним все пак кои фактори влияят на износването.

Първо, това е калибърът. Колкото по-голям диаметър има той, толкова по-бързо е износването на материала.

Второ, важно е количеството на изгаряния барут. Зависимостта и тук е правопропорционална.

Трето е темпът на стрелба, който може да се определи условно в три категории:

- под пет изстрела в минута – най-слабо износване;

- около десет изстрела в минута – 50 % живот;

- автоматичен или полуавтоматичен режим над десет изстрела в минута.

Разбира се, от значение са и материалът, от който е направена цевта, крайната обработка, стъпката и дълбочината на нареза, броят на полетата и видът на най-горния слой на куршума. Това са фактори, които също влияят, но първите три – калибърът, количеството на барута и честотата на стрелбата, са основни и най-значими.

В търсене на истината попаднах на един автор, Брад Бобит, според който средния живот на цев в калибър 30-06 spr. е около 3000 изстрела при оптимални условия. Той е извел своя формула, с чиято помощ можем приблизително да изчислим живота на цевите. Неговото предложение е следното:

1. Да се изчисли площта на цевта в квадратни милиметри.

2. Да се използва един грейн барут към всеки квадратен милиметър – това дава оптималното количество барут за калибър.

Пример: калибър .30 /7,62 мм/ = 45,6 кв.мм, респективно се използват 45,6 грейна барут, при което животът на цевта е около 3000 изстрела.

Разбира се, това е много условно, защото видовете барут, които могат да се използват в един вид муниции, понякога могат да бъдат и над пет от фирма. С различната си скорост на изгаряне барутите предполагат и различно количество, така че да не се надвиши пределното налягане в патронника.

Мистър Бобит ни предлага и формула за различните количества използван барут и как това влияе на износването на цевта. Например ако увеличим количеството на барута от 45.6 грейна на 70 грейна /от .308 Win. на .300 Win.Mag./, то тогава сметката е следната: 70:45,6=1,535. След това определените 3000 изстрела разделяме на 1,535 – 3000:1,535=1,954 изстрела – такъв е животът на цевта на .300 Win.Mag.

Разбира се, както отбелязахме преди малко, факторите, които обуславят износването на цевта, са много и действат комплексно. Това не дава възможност да се изгради абсолютен модел с фиксирани величини, но тази е единствената що-годе научна теория. Както сам признава авторът й Брад Бобит, “... Ако някой може да пробие дупка от куршум в моята теория, аз бих го приветствал. Моята теория може да не е най-добрата, но засега е единствена.”

Вече е време практически да уточним какво означава износена цев. Можем да го кажем и по друг начин – за кого една цев е износена. И какво е разсейването на попаденията след “онези” 3000 изстрела?

Да приемем, че стрелец в отлична форма от упор може да групира попаденията си в една ъглова минута /приблизително 2.5 см/ на 200 метра. След 5000 изстрела разсейването може да нарасне с още две ъглови минути. Преди да се усети на късите дистанции, разсейването на попаденията ще проличи на по-дългите – 600-300-200 метра. За бенчрест маниаците това е недопустимо - една ъглова минута отделя първия от двадесетия в класирането. Какво касае това обаче един средностатистически ловец на едър дивеч? При положение, че зоната, в която се цели за перфектно попадение, е от порядъка на десет инча /около 25 см/ и че стрелбата от ръка допълнително влошава групираността, то на практика такъв стрелец няма да усети разликата и след 10 000, та дори и след 15 000 изстрела.

От своя страна „бенчрестърът” /прецизният стрелец/ се опитва да прави групи от по седем-осем милиметра на 100 метра. Независимо колко са патроните и с какъв заряд са изстреляни, щом групата на “перфорациите” нарасне двойно, значи е дошло време “за раздяла”...

Професионалните състезатели по стрелба на дълги /600-1000-метрови/ дистанции калкулират живота на своите .300 Win.Mag. или 7 Rem.Mag цеви от порядъка на 500 изстрела. Собствениците на още “по-горещите” магнуми на WEATHERBY, Ultra Mag и различни “Wild Cat” /поръчкови калибри/ не надвишават 250 изстрела, преди да сменят цевта на спортното си оръжие. При стандартните калибри от сорта на .308 Win., при темп на стрелба един изстрел в минута нивото е перфектно до 3000 патрона, а до 5000 оръжието може спокойно да се използва за лов. Ако стрелбата е била по-интензивна с честота 5-10 патрона в минута, животът на цевта е скъсен с 50%. Спокойно може да отнемете още 50%, ако оръжието е било използвано в автоматичен или полуавтоматичен режим.

Що се отнася до цевите на пистолетите, мога да дам следния пример. Изпитания, проведени от армията на САЩ с “КОЛТ-911” в кал. .45 АСР, показват, че първите двадесет изстрела на 45-метрова дистанция се групират в диаметър 7 см /тестът се прави от станок/. След 5000 патрона отново се поставя на станока. До 25 000 изстрела групираността не се променя. При 30 000 прокарани куршума групата нараства до диаметър 10 см, а при 35 000 – до 12-13 см.

Прецизните стрелци с пистолет в голям калибър смятат, че когато през цевта преминат 15 000 оловни куршума, тя вече е за смяна.

Олимпийците, използващи .22 l.r., дават живот на цевите си 10 000 изстрела, независимо дали оръжието е пистолет или пушка. За ловна и забавна стрелба пък оръжията спокойно могат да “прокарат” 35 000-40 000 оловни куршума с умерена скорост /330-350 м/сек./.

Цевите на световноизвестната фирма “АНШУЦ”, използвани в техните състезателни пушки в кал. .22 l.r., понасят, без това да се отрази на прецизността им, около 20 000 куршума. Смята се, че откакто ELEY и RWS са въвели новите незамърсяващи околната среда барути в последните пет години, животът на цевите е скъсен наполовина.

От голямо значение за издръжливостта на цевта е и материалът, от който е изготвена. По-меките стомани се прилагат в изготвянето на прецизни оръжия, но са по-износваеми от по-твърдите, предназначени за военна употреба, но не с такава прецизност.

Колко бързо една цев може да бъде износена показва следният случай със състезатели от отбор на армията на САЩ. Пет на брой далекобойни снайперови карабини били донесени преди състезание по прецизна стрелба на 1000 ярда /915 метра/. Налага се чисто новото оръжие да бъде “разтъпкано” с 20-30 патрона преди състезанието. Процедурата е следната. Стреля се, почиства се със смазка, стреля се втори път, почиства се със смазка, трети път ... и т.н. до 20 изстрела. Това предполага темп на стрелбата около пет минути на изстрел. Явно “разтъпкващият” мощните снайперови карабини в “дивия” калибър 30-338 Mag. или е бил състезател по стрелба с пистолет, или не е разбрал правилно треньора на отбора, защото вместо да изпълни инструкциите, той гръмнал по трийсет пъти с всяка карабина и накрая ги изчистил. На следващия ден на 1000-ярдовата дистанция вместо очакваните групи от 17-20 см, оръжията разхвърляли куршумите на 40-50-сантиметрови групи, а едно от тях поставило “рекорд” от 90-сантиметрова група.

Можем само да се досещаме за „милите” думички, които треньорът е отправил към съответния състезател в чест на неговия идиотизъм.

И още едно правило: дълбоките нарези на цевта удължават живота й, но влошават прецизността й.

-------------------------------------------------

Диаметър в инчове .22 .24 .26 .28 .30

Барутен заряд в 24,3 28,3 33,2 38,5 45,6

грейнове

Ако увеличим оптималния за калибъра барутен заряд със 100%, скъсяваме живота на цевта със 75%;

- с 50% - скъсяваме живота на цевта с 67%;

- с 25% - скъсяваме живота на цевта с 33%.

 

Автор: РОБЕРТ АТАНАСОВ

прочетена 11178 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - НарезниРазнокалибрена нарезна двуцевка Произведеният от "Крийхоф" щуцер с хоризонтални цеви е еднакво удобен за...добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 6683 пъти

Оръжия - НарезниПопълнението на серията Remington-700 Никой специалист не може да си позволи компетентна класация на ловни фирми и...добавена на 07 Септември 2009 | предледана 3844 пъти

Оръжия - НарезниКрико 902 делукс Изискванията на съвременния ловец трудно могат да бъдат сведени до...добавена на 18 Септември 2009 | предледана 3296 пъти

Оръжия - НарезниЛовни карабини Савидж Американската фирма "Савидж" не е от най-популярните производителки на ловно...добавена на 18 Септември 2009 | предледана 15925 пъти