Карабини за лов на глиган - Нарезни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Карабини за лов на глиган Добавена на 04 Май 2010

Карабини за лов на глиган  - Нарезни

В следващите редове ще предложим на вашето внимание една позиция на колегите зад океана по отношение на оръжието, което се изисква за лов на глиган. Ще наблегнем на основните фактори, с които трябва да се съобразите, в случай че искате да си купите нова пушка, но все още се двоумите как да подходите при избора си. Естествено, ще съобразим това мнение с българките реалности. Хубавото е, че когато става въпрос за лов, хората от различните краища на света нямат много разлики помежду си, а и в общи линии изискванията към оръжията са близки. И тъй като американското ловно оръжие заслужено печели все по-голяма популярност и у нас, накрая ще завършим обзора с няколко наистина качествени карабини за лов на глиган.

Първото нещо, което трябва да вземете под внимание, когато оценявате качествата (или обмисляте покупка) на карабина за лов на глиган, безспорно е точността. При този дивеч, ако куршумът не порази животното в някой жизненоважен орган, има голяма вероятност то да успее „да се измъкне от бойното поле”. Случи ли се това, вие несъмнено ще останете с чувство на неудовлетвореност, което ще се дължи основно на вашето оръжие. За съжаление, този фактор не стеснява кой знае колко възможностите при избор на оръжие, когато сте решили, че имате нужда от нова и качествена пушка. На пазара има изобилие от добри предложения и понякога единствено бюджетът ни определя кръга на евентуалния избор.

Точността обаче не изчерпва всички положителни характеристики, които трябва да притежава пушката за лов на глиган. Не по-маловажна е ударната мощ. Сами знаете каква сила е дала природата на тези животни, особено на едрите мъжки глигани. Има много случаи, при които ловци успяват да прострелят диво прасе с класическия калибър .30-06, но то за тяхна изненада не се впечатлява много от поражението и се оттегля едва ли не с достойнство. Естествено, налице са и обратните факти – отстреляни едри екземпляри с по-леки калибри като .243, .22-250 или дори .223.

Опитните ловци препоръчват мощни карабини в различните модификации на .30 калибър, като например .308, .30-06 и най-вече .300 Winchester Magnum, който се смята за перфектния избор при лов на глиган. Тези калибри са доказали ефективността си през годините при всякакви климатични условия, поразявайки от сравнително дребни животни до наистина едри екземпляри

.30-06 е известен като „най-разностранния” калибър в света и много ловци го препоръчват не само за този вид дивеч, но също така и за елен, вълк, лисица, чакал и т.н.

Когато става въпрос за вида на затворния механизъм на оръжието, неговият избор зависи от конкретните предпочитания на ловеца, неговия индивидуален стил на ловуване и типа местност, където се разиграва „екшънът”. За да избегнем твърде общото правило, според което „левър-екшън” карабините са по-неточни от другите видове оръжие, ще споменем, че има голям брой ловци, които твърдо залагат на карабината .243 BLR - Browning Lever Action, защото постигат безспорни резултати с нея. Това е само един от примерите за такъв тип оръжие, при което практиката дава положителни отзиви. Именно затова не трябва „по дефиниция” да отричаме този или онзи вид оръжие, само защото общото мнение го определя по един или друг начин. Най-важното в случая е ловецът да се чувства удобно със своята пушка и ако вътрешният му глас му подсказва, че именно „левър-екшъните” са точният избор, той не трябва да пренебрегва своите предусещания.

В тази връзка трябва да кажем, че карабините с единичен изстрел, които все още се радват на добра популярност, са в общия случай доста точни, но при лов на глиган трябва да се има предвид, че често се налага повторен изстрел, поради голямата жизненост на дивеча. Това е и причината карабините с болтов затвор да са по-подходящ избор. Първо – те предлагат не по-малка степен на точност и второ – ловецът има възможност за „поправителен” изстрел, макар и малко по-бавно отколкото с „левър-екшъните”. Двуцевките също са популярен избор сред определен кръг от любители на тези оръжия. При тях е много важна „химията” между ловеца и пушката, тъй знаем, че точното прицелване с двуцевките понякога е трудно, ако човек не е свикнал с конкретното оръжие, което използва.

За да стесним донякъде кръга на оръжията, ще изброим най-подходящите калибри за глиган, на които със сигурност няма да е грешка да се заложи. За дистанция 60-90 м: .308, .270, .30-06, .444 Marlin и .45-70. За дистанция 120-200 м: 7mm Mag, .300 Win. Mag, .300 Rem. Ultra Mag, .300 Wby Mag. и .338 Win Mag.

 

В заключение, само ще добавим, че целта на нашата селекция е да Ви предложим един кръг от възможни варианти, който да ви помогне, ако се колебаете на какво оръжие да заложите за лов на глиган. Естествено, пред много от вас подобна дилема не стои, но все пак се надяваме, че материалът ще има ако не решаваща, то поне насочваща роля при избора на по-младите ловци, които все още изпитват колебания в избора си на оръжие. Нямаме за цел да даваме твърди препоръки, а само общи насоки, защото знаем, че за всеки ловец изборът му на оръжие е нещо специално и много лично.

В следващите редове ще ви представим накратко някои модели, които според изключително голям брой ловци са „идеални” за лов на глиган.

Marlin 1894
Калибри: 44 Rem. Magnum / 44 S&W Special
Капацитет на магазина: 10 патрона в тубусен магазин
Тип: левър-екшън; странично изхвърляне на гилзите
Приклад: американски черен орех
Цев: 50,8 см
Цялостна дължина: 95 см
Тегло: 3 кг

Remington Model 700 BDL
Калибър: .270 Win
Капацитет на магазина: 4 патрона
Дължина на цевта: 55,88 см
Цялостна дължина: 108 см

Savage 270 Winchester
Калибър: 270 Win
Капацитет на магазина: 4 патрона
Тегло: 3 кг
Дължина на цевта: 55,88 см
Цялостна дължина: 108,5 см
Приклад: синтетичен

Browning BLR Wt ‘81 Stainless Takedown
Калибър: 308 Win
Капацитет на магазина: 4 патрона
Дължина на цевта: 50,8 см

Marlin 444XLR
Калибър: 444 Marlin
Капацитет на магазина: 5 патрона в тубусен магазин
Тип: левър-екшън; странично изхвърляне на гилзите
Дължина на цевта: 61 см; неръждаема стомана
Цялостна дължина: 108 см
Тегло: 3,4 кг

прочетена 25206 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - НарезниЖИВОТЪТ НА ЦЕВТА Наскоро мой приятел, който усилено търсеше да закупи качествена карабина,...добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 11169 пъти

Оръжия - НарезниОръжие от фирма Browning Да се говори за историята и постиженията на фирма "Browning" е излишно. Нейната...добавена на 24 Август 2009 | предледана 6298 пъти

Оръжия - НарезниЛовни карабини Савидж Американската фирма "Савидж" не е от най-популярните производителки на ловно...добавена на 18 Септември 2009 | предледана 15919 пъти

Оръжия - НарезниРазнокалибрена нарезна двуцевка Произведеният от "Крийхоф" щуцер с хоризонтални цеви е еднакво удобен за...добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 6680 пъти

ОНЛАЙН МАГАЗИН