Ловни лъкове - Лъкове и арбалети - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Ловни лъковеДобавена на 27 Април 2012

Ловни лъкове - Лъкове и арбалети

В голяма степен, ловните лъкове са водещото звено, което ’дърпа’ напред производителите да измислят все нови и нови ‘щуротии’, само и само да вървят продажбите на пазара. Въпреки, че някой може да каже, че лъковете за спортна стрелба са по-добри и по-точни, трябва да се има пред вид търговския дял на оборота на фирмите и тогава става съвсем ясно, че в световен мащаб продажбите на ловни лъкове, са най-важната част в този бранш. Сравняването на спортни и ловни лъкове е некоректно поради различните критерии, по които се оценяват. Някои от особеностите различаващи ловните лъкове от спортните са:

 

  • При ловните лъкове, мишените са по-голями от тези при спортните, което позволява за сметка на точността да се наблегне например, на силата на изстрелване.
  • Друга особеност е позицията на стрелба по мишената, която може да бъде различна от обикновената, хоризонтална стрелба, например стрелба от клон на дърво в посока към земята или стрелба от земята към висика скала или дърво и т.н.
  • Поради необходимостта от относително продължително задържане на тетивата в опънато положение (при стрелба от засада) са се наложили нововъведения улесняващи стрелеца. Това са ексцентричните ролки в краищата на рамената на лъка, които позволяват намаляване на усилието на задържане с 50%, както и разработката на различни мерници позволяващи стрелба на различни разстоания без губене на време за настройка.
  • При ловните лъкове подпорите за стрели не са така прецизно регулируеми, както при спортните лъкове, но това е обосновано от изискването за бързо зареждане на стрелата с достатъчно висока степен на повтаряемост на заеманата от нея позиция. При някои видове стрели със специални стабилизатори се е наложило използването на специални подпори за стрели.
  • Колчаните за стрели при ловните лъкове имат, по-голямо значение от тези на спортните лъкове, защото към тях има множество специфични изисквания, например – добре да разделят различните стрели (по вид връх, маса на върха, вид на стабилизаторите, да не се закачат по храстите в гората и др.
  • За разлика от спортните лъкове, при ловните се наблюдава стремеж да се изпълнява стрелба без механични спусъци, което ускорява момента на стрелбата.
  • Широко разпространено е използването на заглушители на 'звънтежа' на тетивата след изстрелването на стрелата, което при някои видове лов е адължително
прочетена 10419 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - Лъкове и арбалетиВидове лъкове Не случайно по целия свят има създадени множество клубове, които развиват...добавена на 07 Август 2010 | предледана 16869 пъти

Оръжия - Лъкове и арбалетиПовече за стрелите Устройство на стрелата - тяло и връхдобавена на 27 Април 2012 | предледана 3787 пъти

Оръжия - Лъкове и арбалетиМеханични спусаци за лъкове Спусъците биват няколко вида, според начина на захващане на тетивата и начина на освобождаване на тетивата.добавена на 27 Април 2012 | предледана 4143 пъти