Ловни пушки серия Гама Лукс - Гладкоцевни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Ловни пушки серия Гама ЛуксДобавена на 19 Януари 2012

Ловни пушки серия Гама Лукс - Гладкоцевни

Италианската оръжейна фирма "Фабарм" вече е позната на читателите с представянето на няколко от нейните модели ловни пушки. Производството на фирмата обаче е значително по-разнообразно и тя предлага цели серии от един и същ модел, една от които е серията "Гама Лукс", която ще разгледаме подробно.

Моделът GS 1 е с фиксирани шокове

Т2 е един от 12-калибровите спортни модели

Тъй като моделите, влизащи в тази серия, имат много общи неща в конструкцията и изработката, ще започнем неизменно с тях. Пушките са тип надцевка с калибър 12 или 20 и с различно предназначение. Цевите са чупещи се, като отключването и заключването се осъществява посредством механизъм, състоящ се от отвори, щифтове и пружини, командвани от лостче, монтирано над шийката на приклада. Всички модели са снабдени с механични предпазители във вид на бутони, намиращи се на шийката на приклада, зад лостчето за отключване на цевите и заключващи ударно-спусковия механизъм. Извличането на гилзите се осъществява посредством автоматични ежектори, но има модели с екстрактори. Повечето модели са с цеви с мобилшокове - 5 на брой, но се предлагат и с фиксирани шокове. Цевите са от висококачествена никел-хром-молибденова стомана, с черна или тъмносиня оксидация. Прикладите са ергономични, с полупистолетна ръкохватка и гумен задтилък. Те и ложите се изработват от висококачествено орехово дърво, обработено с лак за повишаване на дълготрайността му. Почти всички пушки са снабдени с вентилиращи шини, в предния край на които има малки метални цилиндрични мушки. Спусъците са позлатени, като те и спусковите скоби са класически.

Първоначално ще се спрем на моделите 12-ти калибър, които включват няколко подсерии. Първата от тях се състои от 5 модела с обозначение от GS 1 до GS 5. Тези пушки притежават всички характеристики, за които стана дума по-горе.

Характерното за тях е светлото антикорозионно покритие на цевните кутии и това, че без изключение са снабдени с автоматични ежектори. Моделът GS 1 се отличава от останалите по това, че цевите му са с фиксирани шокове, докато на другите са с мобилшокове. Всички пушки са предназначени за магнум патрони, тъй като патронниците им са с дължина 76 мм, но могат да се използват и със стандартни патрони. GS 1 е с дължина на цевта 710 мм и тегло 3,15 кг. Различията между останалите 4 модела се заключават в дължината на цевите и, естествено, в общата дължина и тегло. Дължината на цевите на GS 2 също е 710 мм, на GS 3 - 610, на GS 4 - 660 и на GS 5 - 760 мм, като теглото им варира от 3 до 3,3 кг.

Втората подсерия включва 7 модела, обозначени от GL 1 до GL 7, които се характеризират с малкото си тегло. Те са с калибър 12/76 и също са предназначени за магнум патрони. Моделът GL 1 се различава от останалите по това, че горната му цев е с фиксиран шок, а долната с мобилшокове, но само 3 броя. Дължината на цевта му е 610 мм, а теглото - 2,6 кг. GL 2 и GL 3 са само с фиксирани шокове на цевите, като на първата дължината е 660, а на втората - 710 мм, при тегло съответно 2,6 и 2,65 кг. Моделите GL 4, GL 5 и GL 7 са цеви, снабдени с мобилшокове - 5 бр. Те са с дължина на цевите и тегло съответно: GL 4-660 мм и 2,7 кг, GL 5 - 710 мм и 2,75 кг; GL 7 - 610 мм и 2,65 кг. Доста по-различен от останалите в тази подсерия е моделът GL 6, който е без вентилираща шина и е снабден с класически мерник и мушка. цевите на пушката са с фиксирани шокове и дължина 610 мм, а теглото и е само 2,5 кг.

Накрая ще разгледа ме и подсерията на спортните модели 12-ти калибър, предлагани от "Фабарм". Тя включва 6 модела с различно предназначение, обозначени от T 1 до Т 6. Общото за тези модели е тъмната оксидация на цевните кутии, от двете страни на които е гравирана със златно покритие емблемата на фирмата - изправен лъв. Първите три модела - от Т1 до Т 3 са идентични по изработка и са от т. нар. спортни модели с дължина на патронниците 76 мм. Различават се единствено по дължината на цевите, като на Т 1 са 710, на Т 2 - 740, а на Т 3 - 760 мм. Ложите им са като на разгледаните дотук оръжия, т. е. скосени в горния край. Всички са с мобилшокове на цевите, по 5 броя. За състезания по трап фирмата предлага два модела - Т 4 и Т5, които имат еднаква дължина на цевите - 760 мм, но използват различни патрони. Т 4 е за стандартни патрони с дължина на гилзата 70 мм, а Т 5 може да стреля и с магнум патрони, тъй като дължината на патронниците и е 76 мм. Освен това двата модела се различават един от друг по цевите, които са с с фиксирани шокове за Т4 и с мобилшокове за Т5. Външно веднага могат да бъдат отличени от всички останали модели по другия тип ложи. Последният модел от подсерията е Т 6, който е предназначен за състезания по скийт. Той е с калибър 12/70, дължина на цевите 680 мм и фиксирани шокове. Като дизайн е идентичен с двата модела за трап.

Най-лекият от всички модели е VL1

Малко по-малобройни са моделите от серията "Гама Лукс" 20-ти калибър, които също са разделени в три подсерии. Този път ще започнем от спортната, която включва 5 модела, обозначени от ТV1 до ТV5. Като принцип на действие, конструкция и дизайн те са идентични със спортните модели 12-ти калибър. ТV1 и ТV2 са спортни модели с мобилшокове, дължина на патронниците 76 мм и дължина на цевите 710 и 740 мм. Моделите за трап са ТV 3 и ТV4, като първият е с калибър 20/70, дължина на цевите 760 мм и с фиксирани шокове, а вторият е предназначен за магнум патрони, цевите му са дължи 740 мм и е с 5 бр. мобилшокове. Последният модел ТV5, естествено, е за състезания по скийт. Той е с калибър 12/76, дължина на цевите 710 мм и мобилшокове. Различава се от събрата си 12-ти калибър по другия тип ложа и по по-дългите цеви.

Втората подсерия включва 4 олекотени модела с калибър 12/76, обозначени от VL1 до VL4. Те са идентични като дизайн с пушките от аналогичната 12-калибро ва подсерия. Първите два модела са с фиксирани шокове и дължина на цевите 660 и 710 мм, при тегло съответно 2,4 и 2,45 кг. VL 3 и VL 4 са с цеви с мобилшокове, с дължина 710 и 660 мм, като теглото им е 2,45 и 2,4 кг. Видно е, че 20-калибровите модели са малко по-леки от 12-калибровите и най-леките от всички модели в серията.

Последната подсерия са стандартни ловни пушки 20-ти калибър и в нея влизат 4 модела, обозначени от VS1 до VS4. Всички са предназначени за магнум патрони, но, естествено, могат да използват и патрони с по-къси гилзи. Първите два модела са с фиксирани шокове на цевите, чиято дължина е съответно 660 мм за VS 1 и 710 мм за VS 2, при тегло 2,8 и 2,85 кг. Вторите два модела са с мобилшокове и дължина на цевите 710 и 610 мм.

От представените до тук модели е видно, че "Фабарм" е фирма, която предлага голямо разнообразие от един и същ модел, като по този начин с малко промени в дизайн, дължина на цеви и т. н. постига пълно задоволяване на изискванията на своите клиенти.

прочетена 5534 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - ГладкоцевниПървокласната серия SO на фирмата Beretta През последните години, когато на нашия оръжеен пазар вече е възможно да се...добавена на 18 Септември 2009 | предледана 3429 пъти

Оръжия - ГладкоцевниПОНЯТИЕ ЗА КАЛИБЪР, ШОК И СУПРА (ПАРАДОКС) Калибър. Той е мярка за означаване и измерване големината на диаметъра на цевта...добавена на 16 Октомври 2009 | предледана 26821 пъти

Оръжия - ГладкоцевниИталианските ловни пушки Силма Една от множеството фирми влизащи в оръжейния консорциум на Берета със седалище в град Брешадобавена на 19 Януари 2012 | предледана 13216 пъти

Оръжия - ГладкоцевниИЗБОР НА ЛОВНА ПУШКА При избор на нова пушка, независимо дали тя е нова или употребявана, трябва...добавена на 16 Октомври 2009 | предледана 27691 пъти