Начини за заточване на ножове - Хладни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Начини за заточване на ножовеДобавена на 01 Май 2011

Начини за заточване на ножове - Хладни

С ловните ножове се извършват всякакви дейности. Колкото качествени и остри да са, при интензивна дейност се затъпяват. За мен най-добрият тест на ловен нож е одирането, разфасоването и обезкостяването на едно средно голямо диво прасе. Ако ножът е много твърд - трудно се заточва, ако е прекалено мек -бързо се изхабява. Необходимо е да се намери някакво средно положение. Най-добре е ножа да се заточва при професионален точилар. Не винаги обаче това е възможно. Можете да заточвате ножовете сами.

Първоначално можете да използвате камък. От едната страна е за грубо точене, а от другата за финно. Може да се намокри или направо да се използва слаба течаща вода в момента на точенето. Резултата е много добър, но се получава едно надраскване на повърхността на ножа. За работните ножове това не е проблем, но за ножове с инкрустации не е препоръчително. Другият недостатък на камъка е, че е голям и тежък и не може да се носи, особенно на лов. Така нареченият масат е най-доброто решение. В търговската мрежа има много качествени, даже се предлагат и джобен формат. При този начин на точене проблем се явява ъгъла на заточване на острието, който е важен, за да има добър ряз. В полеви условия този инструмент е най-подходящ. Ножът може да се точи и недобре почистен. Можете да изпозвате джобно точило с кръстосани керамични пръчици. Много е леко и компактно, може да се носи навсякъде. Заточва много добре, стига ножа да не е много изтъпен.

Перфектен вариант би могло да бъде професионално марково точило WARTHOG. Става за заточване на всички видове ножове. Конструктивно представлява рама с две диамантени точила разположени V образно. Характерното е, че с два странично разположени винта може да настройва ъгъла на заточване. Другата особеност е, че двете диамантени пръчки са подвижни. При натиск надолу се разтарят. Ножът се направлява от страничните водачи, острието се търка с определена сила, създадена от две пружини и по този начин ножа се заточна равномерно по цялата дължина на острието. Ефектът е поразителен. За предпочитане е устройството да се използва само в домашни условия. Това точило е скъп подарък.

прочетена 7558 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - ХладниНожът и неговата история Ножът в най-общото разбиране на тази дума е метална пластина със заострен край,...добавена на 04 Май 2010 | предледана 4037 пъти

Оръжия - ХладниНожове BOKER Най-старият символ, датиращ от 17 век, който може да се свърже с името на Boker, е един...добавена на 24 Август 2009 | предледана 8162 пъти