Оръжие от фирма Browning - Нарезни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Оръжие от фирма BrowningДобавена на 24 Август 2009

Оръжие от фирма Browning - Нарезни

Да се говори за историята и постиженията на фирма "Browning" е излишно. Нейната популярност, а и техническите качества на продукцията, която се намира и на нашия пазар, са известни. Няма ловци в Европа, а и не само в нея, които да не са запознати с нейните отлични оръжия, ценово достъпни и за средния ловец. Независимо от модела и годината на производство на притежаваното оръжие от фирма "Browning", то доставя удоволствие и основание за гордост.

Консерватизмът на световната ловна общественост се споделя и от тази фирма, която никога не въвежда веднага в производство последните новости в областта на ловните оръжия. Причина за това са не само станалите традиционни, надеждни и безспорно обосновани технически решения, но и нейните непрекъснато повишаващи се критерии за сигурност, точност и трайност, недопускащи компромиси.

При една внимателна преценка обаче на новите модели, които се въвеждат в производство, не може да не бъдат отбелязани и някои промени в строго спазваните функционални схеми на механизмите, а също и на сполучливи промени, дискретно отразяващи се на оръжейния дизайн. Принципно всяка внедрена иновация е сериозно технически обоснована и представлява крачка в положителна посока.

На тези мисли навеждат много примери. Някои от тях обаче са толкова значими, че не могат да останат незабелязани не само от специалистите, но и от редовите ловци. Такъв е случаят с ложата и цевното свързване при модела "Express-Erice". Разбира се, това в никакъв случай не са единствените достойнства на този модел, но за специалистите и ловната общественост представляват особен интерес.

Ръководени от тези съображения, в тази статия няма да насочваме читателското внимание към един определен модел, а ще се спрем на конструктивните решения, заслужаващи по-специално внимание. Както бе споменато по-горе, моделът "Express Erice" още от пръв поглед привлича внимание то с оформянето на ложата и цевното свързване. Така на сн. 2 е изобразен детайл на приклада "Hog's Back" ("извит гребен" или наречен още "свински гръб") в съчетание с "баварска буза"

В авторска статия "Развитие на ложата I и II част" (бр. 9 и 10 на сп. "Лов и риболов", 2000 г.) е направен преглед на утвърдените ложи, с които се окомплектоват ловните оръжия. Там под № 11 е показана ложа с извит гребен, "многоетажна баварска буза" и "царска" прикладна шийка. В пояснителните бележки на цитираната статия е отбелязано, че с такава ложа се окомплектоват обикновено оръжия, функциониращи с патрони от едрата калиброва гама, изискващи голяма опора за дланта, за да се постигне точен изстрел.

В случая при модела "Erice" (на фирма "Browning") шийката на приклада е полупистолетна, гребенът по-чувствително извит, а "баварската буза" - едноетажна. Очевидно е, че в случая се касае за вариант на "баварска ложа с извит гръб". Причините, наложили тази вариантност, са няколко, но водещо е желанието да бъдат намалени цевните вибрации със замяната на пистолетната шийка с полупистолетна такава. Полупистолетната прикладна шийка не осигурява толкова голяма опора за дланта (абсолютно необходима за оръжията, използващи муниции от едрата калиброва гама), но в замяна на това намалява цевните вибрации, които принципно са увеличени при клапващите (чупещите се) оръжия от средната калиброва гама. Без да се впускаме в подробни теоретични обосновки на твърдението за увеличени цевни вибрации при клапващите оръжия, ще отбележим само, че една от причините за това явление са увеличените полуподвижни свръзки при тези оръжия. Това обяснение (а и други подобни) може би ще бъде прието като излишно от някои читатели, свикнали с разпространения напоследък "описателен маниер" в някои издания. Не трябва да се забравя обаче, че българският ловец вече е увеличил своите технически познания, все по-рядко нарича гладкоцевните куршуми "бренекета" и не се задоволява с безлични описания, които при смяна на модела пасват на всяко друго оръжие.

Гореспоменатият "извит гребен" (свински гръб) в комбинация с така моделираната "баварска буза" е съвършено подходящ за окомплектоване на "Еxpress" (щуцери), отличаващи се с висока точност и предназначени за стрелба от ловци с разнообразни антропометрични данни (данни, характеризиращи телосложението на даден човек). За отбелязване е също увеличената употреба на ложи с "извит гребен" дори и при полуавтоматични оръжия. Очевидно е, че прогнозата на автора на тази статия за нарастващата употреба на "баварска ложа с извит гребен" става реалност. По-старото поколение ловци, които са проявявали повишен интерес към ловното оръжие, вероятно си спомнят книгата "Всичко за оръжието" - издание от 1978 г. на руски език и нейния български превод "Гладкоцевно ловно оръжие" на Е. Щайнголд от 1980 г. В нея авторът предлагаше свой метод за изработване на ложа "рационален тип" с подчертано извит гребен, но предназначена специално за даден стрелец.

 

Принципите, заложени в оразмеряването на "рационалната ложа" и "ложите с извит гребен", са еднакви. Разликата между тях се състои в "универсалността" на ложата с извит гребен. Това нейно положително качество се дължи както на огромния брой статистически измервания на ловци с различно телосложение и установяване на т. н. "средни данни", така и на добавянето на "баварска буза" с нейните променящи се в широки граници размери. При тази ложа положението на бузата на стрелеца, независимо от наклона на главата му, е винаги подходящо и осигурява бързо и почти напълно съвпадането на мерната линия с линията на прицелване. В резултат на това точността на изстрела се повишава чувствително, без това да се отразява негативно на дизайна на оръжието.

Както във всяка фирма с високо реноме, смяната на моделите не става "революционно". Нещо повече! Някои модели се произвеждат без никакви промени само поради утвърдения традиционализъм, а не поради липса на по-сполучливи технически решения. По този начин е удовлетворен и консерватизмът на част от ловната общественост. Тук няма да се спираме на отделни примери, илюстриращи това твърдение. Достатъчно е да бъдат споменати само оръжията с открити куроци, успоредно цевно разположение с изящна (но неудобна) полуложа, английски приклади - mod. "BSL", "Amson" и пр.

Успоредно с това фирма "Browning" внедрява и иновации, но по един деликатен ненатрапващ се маниер.

Другото нововъведение, за което бе споменато в началото на статията, е цевното свързване в дулната област (сн. 3). Този начин на цевно свързване не може на пръв поглед да бъде окачествен като абсолютна новина. През последните десетилетия редица оръжейни производители са употребявали подобен начин на цевно свързване. При фирма "Browning" обаче това цевно свързване осигурява не само автономно линейно удължаване на всяка цев при термично натоварване, но увеличава и стабилността на оръжието.

При "термостабилния "Express" TS на фирма Krieghoff (виж. бр. 6/2000 на сп. "Лов и Риболов") едновременно с линейното разширение на цевите при подобно свързване, е дадена и възможност за коригиране на "средната точка на попаденията". В "Express" на фирма "Browning" не е предвидена подобна възможност за корекция на стрелбата. В замяна това чрез добавянето на междуцевна планка е увеличена "коравината" на цевния блок. Като се вземе предвид пресечената местност на ловните терени, където тези оръжия се употребяват, това не е за пренебрегване.

В следващите статии на тази тема, свързани с фирма "Browning", читателите ще бъдат запознати и с други иновации, привличащи вниманието на ловната общественост.

прочетена 6299 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - НарезниЛовни карабини Савидж Американската фирма "Савидж" не е от най-популярните производителки на ловно...добавена на 18 Септември 2009 | предледана 15919 пъти

Оръжия - НарезниМалокалибрени ловни карабини CZ 452 СЕРИЯТА МАЛОКАЛИБРЕНИ ЛОВНИ КАРАБИНИ CZ-452 Известната чешка оръжейна фирма...добавена на 18 Март 2011 | предледана 10185 пъти

Оръжия - НарезниКрико 902 делукс Изискванията на съвременния ловец трудно могат да бъдат сведени до...добавена на 18 Септември 2009 | предледана 3294 пъти

Оръжия - НарезниМалокалибреният ТОЗ 99-01 В тази статия читателите няма да бъдат информирани за новости, представляващи...добавена на 24 Август 2009 | предледана 6213 пъти