Първокласната серия SO на фирмата Beretta - Гладкоцевни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Първокласната серия SO на фирмата BerettaДобавена на 18 Септември 2009

Първокласната серия SO на фирмата Beretta - Гладкоцевни

През последните години, когато на нашия оръжеен пазар вече е възможно да се закупят ловни оръжия, произведени от всяка европейска или американска фирма, отличното качество на оръжията на фирма "Beretta" никога не е било оспорвано.

Известно е, че издържаните в техническо отношение оръжия, произвеждани в по-малки серии с по-голям дял "ръчен труд", са т. нар. първокласни оръжия. Те притежават по-богата украса, която в редица случаи ги прави образци на приложното изкуство. В съответствие с високите изисквания към тях, те са оскъпени и не могат да бъдат притежание на "средностатистическия" ловец

Серията "SO", произведена за първи път през 1933 г., става веднага представителна за фирмата. Особено приятно изключение сред престижните оръжия е фактът, че нейната цена е сравнително достъпна за голяма част от ловците. От своята поява и до днес оръжията от серията "SO" непрекъснато се усъвършенстват и никога не са отстъпвали от постигнатите вече първи места сред ловните оръжия.

В следващите редове на вниманието на българските ловци ще бъде представен гладкоцевният модел "SО6" чрез неговите варианти "SО6 ЕL", "SO 6 EELL" и "SO6EESS".

От модела "SO 6" базов е вариантът "SO6EL" (наречен елегантен, скромен). Както се вижда от илюстрацията, оръжието е с вертикално разположени цеви в блок. То е 12-ти кал., като цевите са произведени от неръждаема Бьолерова стомана с дължини: 67 см (26І); 75 см (28І); 75 см (30І), с дълбочина на патронни ците 70 мм или 76 мм. Патронниците са цевно свързани "моноблок". От двете страни челно в тях (сн. 3) са разположени отвори, в които влизат два надлъжни болта, монтирани в цевната кутия, свързващи я с цевния блок. Задействането на "заключващите" болтове е традиционно - чрез лост, разположен в горната част на цевната кутия. Това "заключване" с двойка надлъжно разположени болтове е италиански патент на "Beretta" и тези болтове изпълняват функциите на напречно разположените болтове на Керстен или Гринер при немските конструкции.

Мерната планка е вентилириума и има 6 мм широчина. Цевният блок е защитен външно с плътна черна оксидация със синкав оттенък. Шоковете са сменяеми "Mobilchoke" или монолитни, в комбинация по избор. Плътните съединителни планки на цевния блок осигуряват неговата "коравина" и трайност. Наличието на плътни, а не на вентилиращи съединителни планки е гаранция за конструктивно постигната степен на маневреност.

Ударната система е модификация на "Н&Н" и е монтирана на странични планки (дъски). Сглобява се и се разглобява без употреба на инструменти. Спусъците са двойни. При по-луксозния вариант "SO6EELL" спусъкът е единичен и позлатен, със или без селективна възможност. Ежекторите са автоматични.

Всички метални детайли на механизмите са от качествена стомана, а цевната кутия е от никел-хром-молибденова сплав, която освен високите си якостни качества е и корозоустойчива. Двете странични планки на ударния механизъм са покрити с дълбока "английска" гравюра с ловни сцени. При варианта "SO6EELL" тези планки притежават и златни инкрустации, а при варианта "SO6EESS" те са семпли, със синьо или зелено оцветяване, без гравюри.

Както се вижда от сн. 1 (вариант "SO6EL", прикладът е "английски, а на луксозния вариант "SO6EELL", както и при по-скромния "SO6EESS" той е пистолетен. Ложата и полуложата са от висококачествена орехова дървесина и са с лаково покритие. Полуложите на всички варианти в "сечение" са близки до т. нар. "боброва опашка", т. е леко удебелени, но без да са груби за обхващащата длан.

Масите на вариантите на модела "SO6" са в зависимост от дължините на цевните им блокове и са средно около 3,3 кг. Леко увеличената (средно с 50 до 100 г) им маса в сравнение с масите на серийните оръжия, не е нещо необичайно за оръжията от висока класа. Също така обичайна е и липсата на отделен от приклада задтилък. Причина за утежняване на оръжията е употребата на стомана за цевните им кутии и използването на плътен дървен материал. Това завишаване на оръжейната маса, освен гаранция за трайност, заедно с отличния "баланс" са сигурен показател за намален откат. Когато към това се прибави и много добрата маневреност на тези оръжия, става ясно, че е гарантирана не само точността на изстрела, но е осигурен и комфортът на стрелеца.

На особено високо ниво е и прецизността при сглобяване и напасване на всички части. По отношение на изработката на тези оръжия не могат да бъдат предявявани никакви претенции. Луфтовете в механизмите и напасването на металните части към дървесината са безупречни.

Очевидният стремеж към лукс при всички висококласни оръжия тук е в умерени граници, не превишаващи добрия вкус. Силуетът на оръжията от тази серия е изчистен, а присъщата на всички надцевни модели известна "тромавост" - избегната. Това ги прави хармонични и елегантни.

Що се отнася до стрелковите показатели, то и те са в нормите за оръжия от висока класа. Групираността и отклоненията от центъра на попаденията са посочени в приложената към всяко оръжие мишена, скрепени с подпис и печат на извършителя на пробата.

прочетена 3452 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - ГладкоцевниПървокласната серия SO на фирмата Beretta През последните години, когато на нашия оръжеен пазар вече е възможно да се...добавена на 07 Септември 2009 | предледана 2610 пъти

Оръжия - ГладкоцевниГладкоцевните оръжия от висока класа В оръжията от висока класа е вложен огромен, предимно ръчен труд на редица специалисти с много висока квалификация.добавена на 10 Септември 2011 | предледана 5610 пъти

Оръжия - ГладкоцевниЛовни пушки серия Гама Лукс Пушките са тип надцевка с калибър 12 или 20 и с различно предназначениедобавена на 19 Януари 2012 | предледана 5556 пъти

Оръжия - ГладкоцевниПОНЯТИЕ ЗА КАЛИБЪР, ШОК И СУПРА (ПАРАДОКС) Калибър. Той е мярка за означаване и измерване големината на диаметъра на цевта...добавена на 16 Октомври 2009 | предледана 26973 пъти