Патерностер - Техники на риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

ПатерностерДобавена на 05 Януари 2010

Патерностер - Техники на риболов

Предназначението на патерностера винаги се свежда до едно - да осигури определено положение на повода или поводите със стръвта спрямо основното влакно .

В превод от латински "патерностер" означава "Отче наш". Вариантите на този такъм със странно и звучно име са твърде много, както и начините за ловене с него. У нас като че ли все още не е достатъчно популярен, докато в някои страни на Запад и в Русия той неизменно присъства сред елементите на въдичарското оборудване.

При цялото многообразие от конструкции и начини на употреба предназначението на патерностера винаги се свежда до едно: да осигури определено положение на повода или поводите със стръвта спрямо основното влакно. Да вземем например дънния риболов, при който твърде често страничните поводи се преплитат с основното влакно, а последствията за рибаря са повече от ясни - губене на ценно време и хабене на нерви. "Отче наш" разрешава до голяма степен този главоболен проблем. В западните страни при морски риболов, в който линията е оборудвана с повече куки, широко се използват Y-образните патерностери (рис. 2). Същата цел - предпазване от оплитане с основното влакно при замятане и водене - патерностерът има и при спининговите такъми. При тях намира приложение за странично монтиране на допълнителни блесни и различни меки изкуствени примамки (туистери, силиконови рибки и червеи) пред основната блесна, воблер или крайната тежест (рис. 1а).

Често при спининговия риболов примамката се води в близост до дъното. А когато пък се търси едра щука, бяла риба или сом, именно този начин е сред най-ефективните. Същевременно неприятностите при дънното водене в участъци с корени и камъни са добре известни: закачванията на куките или на оловото отнемат много време на рибаря, като често водят до загуба на куки или на тежести, или пък и на двете. Всичко това може в значителна степен да се избегне чрез употребата на патерностери с различни конструкции, изработени от здрава, но тънка тел. Освен това "Отче наш" разширява и избора от примамки за придънен риболов за сметка на... плаващите воблери, като могат да се използват и с еднорамненни, и с двураменни модели патерностери (рис. 1б). Желаният диапазон при повдигане -спускане на примамката в придънния слой може да се избира както според самия воблер и дълбочината му на действие, така и според промяната в дължината на рамото на патерностера, дължината на повода, а също и скоростта на водене.

Обикновено при ловене с въртящи се блесни, туистери, дълбоководни стримери и други подобни примамки се използват двураменни патерностери (рис. 1в). Но понякога условията могат да бъдат твърде сложни и да възникнат трудности. Например при каменисто дъно монтираната към долната част на патерностера тежест пречи на воденето или пък патерностерът трудно се държи на силно течение. В такъв случай тежестта се слага непосредствено на насочената надолу телена ос, приблизително в средната й част. Така по дъното ще "оре" само едното рамо, затова този вариант са го кръстили "чертилка" (уред за чертане).

Като заключение ще добавим, че в много ситуации патерностерът се оказва за рибаря нещо като вълшебна пръчица. От една страна, той позволява успешно да се лови риба при най-сложни и неподходящи условия и, от друга, значително разширява начините на използване на различни примамки.

прочетена 6369 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Техники на риболовТънкости при риболова на щука Щуката е атрактивен и популярен хищник, обект на целогодишен риболов у нас. Носи й...добавена на 16 Септември 2011 | предледана 42230 пъти

Риболов - Техники на риболовЗимен Риболов Зимният риболов е един много интересен и пълен с емоции. Единствените изисквания,...добавена на 17 Май 2010 | предледана 6864 пъти

Риболов - Техники на риболовРиболов на Щука Щуката е един от сериозните представители на хищниците. Тя е желан обект за много...добавена на 01 Март 2010 | предледана 34743 пъти

Риболов - Техники на риболовРиболов на Дъно Също много разпространен и интересен начин на риболов. При него се залага на по -...добавена на 17 Май 2010 | предледана 17726 пъти

ОНЛАЙН МАГАЗИН