Попълнението на серията Remington-700 - Нарезни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Попълнението на серията Remington-700Добавена на 07 Септември 2009

Попълнението на серията Remington-700 - Нарезни

Никой специалист не може да си позволи компетентна класация на ловни фирми и оръжия освен когато се касае за публикации с подчертано рекламен характер. Това е напълно разбираемо, като се има предвид, че за едно дори не особено професионално подобно подреждане са необходими международно приети критерии. Такива няма и не може да има. По тази причина всяка преценка за такова класиране се прави с известни уговорки и голяма доза субективен елемент. Независимо от тази относителност на преценките, от години съществува едно неофициално класиране на фирмите, производителки на оръжия и муниции, създадено на базата на преобладаващото мнение на ловната общественост за тях. Европейските оръжейни производители при оценка на оръжията обръщат внимание не само на техническите, но и на художествените им качества. Американските определено държат предимно на техническите показатели.

Независимо от тези разлики в преценките, фирмата "Remington", макар и не особено известна с оръжейното (а по-скоро с муниционното) си производство у нас, се нарежда в първата част на класацията на оръжейните производители.

Още през 1995 г. в специализирания печат се появиха съобщения за новото попълнениe на известната ловна серия "Remington-700". Тази серия, добре позната на ловната общественост, наброяваше 10 изпитани, внедрени в производство модели, към които се прибавиха нови пет. Своевременно нашите ловци бяха уведомени за това събитие от автора на настоящата статия. Сега, след повече от 6-7-годишно реално практическо тестване на това попълнение, вече със значително по-голяма увереност може да се твърди, че серията "Remington - 700" е сполучливо допълнена и задоволява както американските, така и европейските ловци.

Моделът "700-BDL-SS-DМ" (сн. 1) е с изчистен дизайн и подчертано хоризонтален прикладен "гребен", присъщ на цялата серия. Този белег е характерен за нарезните оръжия, предназначени за особено точна стрелба. Наличието само на оптически прицел е доказателство в същата посока. Цевта е изработена от специална неръждаема цевна стомана с дължина 61 см и е матова, т. е. не дава бликове. Произвеж да се в 12 калибъра - от 6 мм до 338 Win. Mag. Оръжието е окомплектовано с нов модел неръждаем пълнител и опростен спусков механизъм (с какъвто са окомплектовани и другите модели), изобразен на сн. 2. От същата фигура се вижда, че заключването е осигурено посредством завъртане на затвора. Пълнителят (магазинът) на оръжието е с капацитет (в зависимост от калибъра) от 3 до 5 патрона. Насечките върху частите на ложата са тип "рибя кожа", а самата ложа е пластмасова. Прикладът е с пистолетна ръкохватка и ергономична вдлъбнатина за палеца на дланта между гребена и ръкохватката - зад шийката. Наклонът на пистолетната ръкохватка е чувствителен, с което се гарантира сигурното обхващане и неподвижност при произвеждане на изстрел. Гуменият амортисьор-задтилък, освен че осигурява комфорта и точността при произвеждане на изстрел, дава и възможност за промяна за "питча" при смяна. Оръжието е много подходящо за употреба в крайморски или блатисти райони поради високата си степен на корозоустойчивост. Сглобяването на механизмите е прецизно, поради което функционират съвсем леко.

Моделът "700 BDL-DM" (сн. 3) се счита за класически в тази серия, въпреки че така е наречен моделът на сн. 5. Цевта е изработена от специална цевна стомана с висока износоустойчивост и е влагозащитена посредством "брюниране" (лаково покритие), което напоследък се прилага широко вместо традиционното оксидиране. Мерните прибори са открит тип, а мушката е защитена с пръстеновиден предпазител от удари и бликове. Произвежда се в 11 калибъра-от 6 мм до 338 Win.Мag. Ложата е от американски орех, с пистолетна ръкохватка и приклад тип "Монте Карло". И при това оръжие (както и при цялата серия) е монтиран гумен амортисьор-задтилък. Ложата е обработена със специален херметизиращ водоустойчив лак. Пистолетната ръкохватка е много стръмна, а насечките са тип "рибя кожа". Оформлението на оръжието като цяло е европейско, с което се подчертава стремежът на фирмата към европейските пазари. От този модел в пет калибъра се произвеждат и оръжия за стрелба от ляво рамо.

Моделът "700 Mountan - Rifle" (сн. 4) е с цевна дължина 56 см, която е присъща на оръжията "Щуцер", и е предназначен за стрелба на къси дистанции. Това е дало отражение и на ограничената му шесткалиброва гама - от 243 Win. до 30-06. Масата на оръжието също е намалена и е само 3 кг. Оптическият прицел е задължителен. Калибровата гама, оптическият прицел и намалената оръжейна маса ясно говорят, че оръжието е предназначено за острел на средно едър копитен дивеч и дива свиня от всички размери. И при това оръжие се забелязва европейско влияние. Прикладът е "немски" с "буза", което е рядкост за американското производство. Гуменият амортисьор-задтилък е с много малък "питч", но той може да бъде променян по желание. За отбелязване е, че независимо от ограничената калиброва гама, изборът на куршум не е малък както по конструкция, така и по маса - от 4,5 до 13 г.

Моделът "700-Classic" (сн. 5) е също с къса цев - 51 см. Тя е от специална корозоустойчива цевна стомана, с матово покритие. Калибърът на оръжието е 300 Win. Mag. Ложата е от американски орех, с насечка тип "рибя кожа". Оръжието е предназначено за острел на едър дивеч и се произвежда в ограничени серии. Куршумите за това оръжие са с голяма маса - от 10,7 г до 11,7 г, и са носители на висока убойна енергия. В съответствие с това е и полупистолетната ръкохватка, както и увеличената дебелина на гумения амортисьор-задтилък. Моделът няма прицелни приспособления открит тип, а само оптически прицел.

Изпълнението на всички модели е много добро и през периода на употребата им те не са показали съществени недостатъци.

Липсата на всякакви гравюри или резби намалява чувствително стойността на оръжията и ги прави достъпни за мнозина.

Вече със сигурност може да се твърди, че тази серия се приема добре от европейската ловна общественост и ще се разпространи и сред нашите ловци.

Повече технически подробности тук не са дадени, защото те са свързани не само с дадения модел, но и с калибъра на мунициите за съответно то оръжие. Подробности могат да се получат от доставчика на оръжията.

прочетена 3840 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - НарезниЛовната карабина S 90 на Зауер Повечето от любителите на оръжието са чували за немската фирма "Зауер", но малцина...добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 11236 пъти

Оръжия - НарезниРазнокалибрена нарезна двуцевка Произведеният от "Крийхоф" щуцер с хоризонтални цеви е еднакво удобен за...добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 6680 пъти

Оръжия - НарезниЛовна карабина за Барон Ротшилд Карабина, калибър 470, при която куршумът достига 2400 м/сек с енергия 8683 джауладобавена на 19 Януари 2012 | предледана 4889 пъти

Оръжия - НарезниКарабини за лов на глиган В следващите редове ще предложим на вашето внимание една позиция на колегите зад...добавена на 04 Май 2010 | предледана 25205 пъти