РАКЕТНИЯТ КУРШУМ - Боеприпаси - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

РАКЕТНИЯТ КУРШУМДобавена на 17 Август 2009

Първата пушка с турболарен магазин, използващ конфекционни заряди, е тази на даровития изобретател и механик Уолтър Хънт. Той е роден на 29 юли 1796 г. в Мартинбург – Ню Йорк и умира през 1859 година.

През 1826 г. Хънт открива в Ню Йорк свое ателие. Както повечето изобретатели на своята епоха и той е богат на идеи, но му липсват пари и делови усет.

Сред многото негови изобретения по-важните са: безопасната игла /правата за която той продава само срещу 400 долара/, автоматична писалка, кораб за пренасяне на лед и т.н. Един от неговите патенти служи за основа на шевната машина, създадена от Елиас Хоу.

За разлика от повечето свои изобретения, тези в оръжейната област Хънт успява да патентова.

Основен принос в развитието на оръжието е неговият патент от 10 автуст 1848 г. за “ракетен” или още наречен “зареден куршум”, който по същество представлява първият истински конфекциониран заряд.

Това е куршум с кухина, напълнена с барут в задната част, затворен отзад с капачка с отвор, позволяващ достъп на огнения пламък до заряда.

За този “ракетен куршум” Хънт изобретява и патентова на 21 август 1849 г. пушка с турболарен магазин. Зарядът в нея се възпламенява с помощта на топчета детонираща смес. Механизмът се привежда в действие чрез лост с пръстен в края, минаващ покрай спусковата скоба.

Единствената такава запазена ловна пушка се намира в Бифало Бил Хисторикъл Център. Тя е изработена в работилницата на Джорж А. Ароусмит в Ню Йорк: има калибър .54 и магазин за 12 “ракетни” куршума. Цевта е с дължина 25 и 5/8 инча и в нея има седем нареза, виещи се отляво на дясно. Общата дължина на пушката е 52 инча и тежи 4991 грама.

прочетена 3400 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - БоеприпасиСправочник за боеприпаси Съответствие на най-разпространените калибри в дюймова и метрична...добавена на 07 Август 2009 | предледана 7198 пъти

Оръжия - БоеприпасиДомашно снарядяване на патрони Преди да се пристъпи към снарядяване на патрони е абсолютно необходимо да се...добавена на 11 Ноември 2011 | предледана 9317 пъти

Оръжия - БоеприпасиДА ЗАПОЧНЕМ СЕЗОНА С ПРАВИЛНИТЕ ПАТРОНИ За нас е интересно да чуем мнението на човек през чиито ръце буквално са минали милиони патрони.добавена на 14 Август 2012 | предледана 14333 пъти

Оръжия - БоеприпасиЛОВНИ ПАТРОНИ Ловните патрони за гладкоцевно оръжие се състоят от гилза, капсул, барут, носеща...добавена на 04 Август 2009 | предледана 26078 пъти