Риболов на Дъно - Техники на риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Риболов на ДъноДобавена на 17 Май 2010

Също много разпространен и интересен начин на риболов. При него се залага на по - дълго чакане, но затова пък се очаква и по - голям улов. Сигурно сте забелязали по язовирите рибари заметнали по 2 - 3 въдици на дъно и после се опънали на сянка. Може би сте се питали "...Тези пък какво ли ще хванат като не си гледат въдиците ?!?..." Истината е, че те просто чакат, чакат момента, когато камбанката ще удари и звукът й ще им качи пулса за секунда на 130. Като стана дума за пулса, никога не съм разбирал публикациите, които препоръчват риболова на хора с болни сърца. Та нали като им удари нещо едро от вълнение може да получат удар !!! Не съм ли прав !?!

А сега обратно на темата, обект на дънния риболов са предимно рибите, които обитават и търсят храната си близо до дъното. Дънният начин на живот е оформил по различен начин главите на дънните риби в сравнение с тези, които обитават по - горните слоеве на водата. При дънните риби устата им е насочена надолу, за да могат да се ровят в тинята. За разлика от тях при рибите, които обитават средните и горните слоеве на водата, устата е или в горно или в средно положение. Така те могат да ловят паднали насекоми във водата, а хищниците да атакуват жертвите си. Основните елементи, необходими за риболов на тежко са:

- Въдица - напоследък широко навлезе тенденцията за използване на телескопи за дъно. Те са с размери около 2.5 - 3 м. и имат по - дебел връх, което позволява безопасно замятане и вадене на рибата (без да се счупи). Мен ако питате, аз си предпочитам класическата пръчка с едно коляно и дължина 2.5 - 3 м., не много твърда. Но това си лично мое мнение.

- Макара - за целта ви трябва спинингова макара с добро предавателно число и ако е възможно и няколко лагера. Големи изисквания, Нали ?!? Да, така е. Но ако не сме сигурни в макарата, можем да се простим с рибата. Също така авансът трябва да е добре регулиран, за да избегнете евентуални изненади. Ще ви посъветвам нещо, аз като се прибера от риболов разглабям, почиствам и премазвам макарите. Така ще ви служат много дълго време.

- Влакно - при риболов на дъно говорим вече за по - сериозни дебелини на влакното като се започне от 0.25 и се стигне до 3-на оплетка от капроново влакно, която може да извади и "керван с камили" от водата. Но всичко зависи от това за каква риба отивате. Няма да отидете за сом с влакно 0.25, за него ще трябва да се подготвите като за камилски керван.

- Куки - тук правилото е същото като при риболова на плувка. Куките са съобразени с вида и големината на рибата, а също и с вида на стръвта, която ще използваме.

- Стръв - тя зависи от хранителните навици на рибата, която сме избрали за обект на нашият риболов. Едни от най - популярните които се използват при риболова на дъно за шаран и неговите роднини са: торен червей, млечна царевица, плочка кюспе, протеинови топчета и др.

- Тежести - при риболова на дъно се използват по - сериозни тежести, от порядъка на 20 - 30 гр., че може и повече. Между другото четох, че на Запад е забранено тежести повече от 20 гр. да се изработват от олово, а да се изработват от някакви други сплави. Така те не отравяли водата... Най - далечно замятане се постига с капковидни тежести, особенно ако имат и малки крилца. Такива може да видите на страница "Тъкъми"

- Камбанката (или звънчето) - и тя като плувката играе ролята на индикатор за кълването. При използването на класическа камбанка, тя се поставя между 1 и 2 водач или между 2 и 3 водач и се отпуска малко влакно за да увисне. Степента на това увисване зависи от вида на рибата, която ще ловим. Правилото при риболов на хищни риби е да отпуснем повечко влакно, около 0.5 - 1.00 м. Целта на този аванс е, че хищниците първо захапват жертвата си и я влачат известно разтояние и едва тогава я поглъщат. Ако усети някакво усилие по време на влаченето, хищника просто "изплюва" жертвата си. При миролюбивите видове риба е обратното, използва се късо отпускане, защото те всмукват стръвта и често се самозасичат. Но могат и да ни играят по нервите като само опипват стръвта и камбанката само леко потреперва. В това време ние седим и трепнем в очакване да удари до горе.

Разбира се, това не са всички елементи от линията, а само основните. При построяването й също може да използвате вирбели (особенно тройните), перли при подвижна тежест, стоманени поводи и др. С течение на времето ще достигнете до оптималният вариант за вас, но докато това стане, ви предлагам да видите какво ви предлагам аз: "Риболовната Линия"

прочетена 17574 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Техники на риболовТайните на стика Когато стане дума за риболов на река с пръчка и макара и в разговора се на­месят...добавена на 10 Ноември 2009 | предледана 4325 пъти

Риболов - Техники на риболовФидер риболовът Фидер риболовът не е само мързеливо замятане на хранилката и чакане нещо да се...добавена на 27 Ноември 2009 | предледана 18035 пъти

Риболов - Техники на риболовРиболов на Щука Щуката е един от сериозните представители на хищниците. Тя е желан обект за много...добавена на 01 Март 2010 | предледана 34312 пъти

Риболов - Техники на риболовРиболов на Блесна Това е един много динамичен и увлекателен риболов. Практикуването му е свързано с...добавена на 17 Май 2010 | предледана 19791 пъти

ОНЛАЙН МАГАЗИН