Риболов на леко - Техники на риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Риболов на лекоДобавена на 26 Октомври 2009

Риболов на леко - Техники на риболов

Това е един от най - разпространените и най - увлекателни начини на риболов. Почти всеки рибар е започнал с него. Така че не е зле и вие да го опитате. На леко (или на плувка) се ловят почти всичкки видове риба, обект на риболова. Естествено не толкова големи както при дънния риболов, но шансът да ти удари нещо голямо е почти равен. На леко можете да ловите както хищни, така и миролюбиви риби, както в язовири, така и в реки. Основните елементи необходими за риболов на леко са:

Въдица (или телескоп) - когато ловите в язовир е добре въдицата или телескопа да е дълга около 3 - 4 м. За малки и тесни реки е по-добре да се използва къса въдица, особено ако има много дървета наоколо. Така ще си спестите главоболията по заплитането в клоните и листата. За риболов на леко се използват и телескопи без водачи. При тях дължината на замятане зависи изцяло от дължината на телескопа и тази на линията. Затова те са с внушителни размери, от 5 до 15 метра.

Макара - тя ви е необходима, ако използвате въдица с водачи. Хубаво е да е малка и лека, за да не уморява ръката ви по време на риболов. Също така е важно да има и голямо предавателно число от порядъка на 1:5, че и нагоре.

Влакно - изборът на влакно е много важен. По принцип е добре влакното да е възможно най-тънко, защото линията е доста лека и за по-далечно замятане влакното трябва да е тънко. Дебелината му все пак основно зависи от това каква риба ще ловите.

Куки - без тях не може. Куките се избират също според вида на рибата и стръвта, която сме избрали.

Стръв - отново зависи от рибата.

Тежести - също много важна част от линията. Все пак трябва да поднесем менюто на рибата на избраната дълбочина, а тежестите са тези, които ще изпълнят тази задача.

ПЛУВКАТА - тя е единственият ни контакт с това което става под водата. Изборът на плувки на пазара е огромен, така че моят съвет е: Купувайте си по една плувка всяка седмица (не са скъпи) и така ще си съберете чудесна колекция, с която ще може да експериментирате докато намерите най - удобните за вас плувки.

Това са основните задължителни елементи за риболов на плувка. С течение на времето ще започнете да се усъвършенствате и да правите още по прецизни линии с повече елементи. А ето и някои от тях:

Вирбели - те ще ви улеснят при сглобяването на линията, а също така и ще ви спасят от заплитания на линията.

Повод - по - добре е, когато куката е завързана на повод. Това е по - тънко влакно от основното. Използването му прави присъствието на линията по - малко подозрително и незабележимо за рибата, а това може да ви бъде само от плюс (при това голям).

Перли - това не са онези скъпи топченца, а пластмасови топчета с дупка по средата. Използват се когато ползвате подвижна плувка, за да спре линията на необходимата дълбочина.

Други - под други имам предвид клещи, кукоизваждачи, стойки, прашки и др. такива, които ще улеснят риболова.

Преди да започнете риболова, е добре да захраните (направо е задължително). Така ще привлечете рибата в избраното от вас място и съответно ще ви кълве повече. За целта може да използвате различни захранки (има го по магазините) и теста. След основното захранване ви препоръчвам да подхранвате от време на време. Това ще рече, че с друга смес (по - лесно разтворима от захранката) да поддържате апетита на рибите.

След като сте си набавили всичко, може да грабнете въдицата и раницата с тъкъмите и право на язовира.

прочетена 10174 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Техники на риболовРИБОЛОВ С КЛЬОНК Без всякакви уговорки,днес сомът е най-голямата сладководна риба у нас./моруната...добавена на 07 Август 2010 | предледана 14790 пъти

Риболов - Техники на риболовУпотреба на маркер за разучаване на дънния тип и релеф Разучаване на дънния тип и релеф, това нещо е незаменимо и неизбежно ако искате да...добавена на 28 Януари 2010 | предледана 5648 пъти

Риболов - Техники на риболовЗаблуди при риболова с воблер През последните две-три години в българския риболовен печат се изписаха стотици...добавена на 18 Юни 2010 | предледана 26650 пъти

Риболов - Техники на риболовС мъртва рибка за риболов на щука Мъртвата стръв е високоуспешна тактика при улов на щука, поради това, че щуката,...добавена на 18 Март 2011 | предледана 10050 пъти