Риболов на Щука - Техники на риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Риболов на Щука Добавена на 01 Март 2010

Риболов на Щука  - Техники на риболов

Щуката е един от сериозните представители на хищниците. Тя е желан обект за много рибари, но въпреки големия си апетит, не е от най-честите гости на живарника ни.

Щуката може да се лови по три начина: на леко, на тежко и на блесна. Имайте предвид, че по който и начин да ловите щука, е необходимо да използвате метални поводи или кевларени поводи. Причината е, че щуката може да прегризва влакното. Един от най-популярните начини за риболов на щука, използван в България, е риболовът на тапа (плувка). Често ще видите по щукарските водоеми едни големи плувки като шамандури едва ли не, е това са капаните за щуката.

Преди да се впусна в подробности около риболова на щука, нека кажа нещо и за това кои места на водоемите обитава и къде може да я търсим. Както вече знаете, тя е един от най-големите хищници и дебне жертвите си главно от засада. Самата и форма и цветове подсказват за това как се крие в подводната растителност и дебне поредната си жертва. Тялото и е вретеновидно, издължено, с мощна опашна перка и е оцветена на ивици или на петна. Тя също има и много сензори, с които следи положението на жертвите си, тяхната големина и посоката им на движение. Също така щуката има и сравнително добро зрение. Освен със страничната си линия, тя може да "засича" жертвите си и със сензорите на главата си. Когато извадите щуката, ще забележите едни малки дупчици над очите, с тяхна помощ тя определя къде се намира поредната и жертва.

Риболов на плувка

Сега, след като знаете вече в основни линии за способностите на щуката да открива жертвите си, ще ви кажа и как да я ловите. Та значи най-популяреният начин за риболов на щука е на плувка. За целта ви е необходима една голяма плувка над 6 гр. Причината да е голяма е заради използваната стръв, а тя е жива или мъртва рибка. И както може да предположите за голяма щука - голяма рибка, а за по-малка - съответно по-малка рибка. В България най-често се използва каракуда около 10 - 15 см., а може и по-голяма. Също така се лови и на уклей и червеноперка. На запад нашите колеги използват за стръв и херинга, скумрия и малки щуки. Е, като съм ги гледал малките щукички хич не са малки, един беше сложил за стръв една щука около 30 см. Тук при нас като хванем такава се радваме, а те я ползват за стръв. Да, обаче после онзи каква щука хвана, беше 12 кг. Куките са големи, разбира се от 1-ви номер нагоре, зависи каква щука обитава водоема. Може да използвате подвижна или статична плувка за целта, лови се на сравнително малки дълбочини и недалече от брега, затова по-удобно би било да се използва неподвижна плувка.

Риболов на дъно

Местата, които обитава щуката са около шаварите и папурите, там тя дебне в засада и би следвало да хвърлим плувката в близост до шавара. Там трябва да очакваме удара, когато повлече не бива да засичаме веднага, а да изчакаме малко, за да погълне стръвта и едва тогава да засечем. Друго е положението с риболова на дъно, много често щуката в България обитава водоеми, от които е бил добиван пясък. Това предполага и наличието на голямо количество раци, което е основна пречка при риболова на дъно и затова много хора предпочитат риболова на леко. Раците направо оглозгват стръвта и тя така и не достига до щуката, да не говорим и колко пъти се лъжем, че ни кълве. Но и за това има лек, ще ви предложа едно решение, което видях от английските ни колеги. За целта тежестта е вързана на повод, който е закачен към основното влакно посредством вирбел. На линията има и стоп възел и след него е повода (около 40 - 50 см.) и английските ни колеги пъхат в устата на стръвта (те използват все големи рибки за стръв) парче балсово дърво, което издига стръвта от дъното и я прави трудно досегаема за раците. Та тази пръчица е вързана с тънък повод за, да не се изгуби. Е, ние си нямаме такива специални пръчици, но може да ползваме някоя стара плувка за целта. Когато вече сме заметнали, оставяте голям аванс от влакно за да може щуката да си повлече спокойно, без да усети напрежението от влакното и да нагълта стръвта.

За риболова на блесна ще ви кажа, че навремето се използваха основно клатушките. Те и сега си остават едни от популярните блесни за риболов на щука, но вече навлизат в употреба и воблерите и силиконови. Който и тип блесна да използвате, важното е да водите блесната в областта на границата между шавара и останалата част от водата.

Е, накратко това е за риболова на щука, остава да ви пожелая "НАСЛУКА" !!!

прочетена 34508 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Техники на риболовМорунашът - познатият непознат В миналото морунашът се считаше за рядка и слабо позната риба у нас. В стари...добавена на 05 Януари 2010 | предледана 8641 пъти

Риболов - Техники на риболовРИБОЛОВ С КЛЬОНК Без всякакви уговорки,днес сомът е най-голямата сладководна риба у нас./моруната...добавена на 07 Август 2010 | предледана 14658 пъти

Риболов - Техники на риболовЗаблуди при риболова с воблер През последните две-три години в българския риболовен печат се изписаха стотици...добавена на 18 Юни 2010 | предледана 26547 пъти

Риболов - Техники на риболовРиболов на леко Това е един от най - разпространените и най - увлекателни начини на риболов. Почти...добавена на 26 Октомври 2009 | предледана 10108 пъти