РИБОЛОВ С КЛЬОНК - Техники на риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

РИБОЛОВ С КЛЬОНКДобавена на 07 Август 2010

РИБОЛОВ С КЛЬОНК - Техники на риболов

Без всякакви уговорки,днес сомът е най-голямата сладководна риба у нас./моруната си е морска риба,тя само се размножава в р.Дунав/. Трудностите,сварзани с неговия улов,техниките и възможноста да пребориш трофейни екземпляри привлича много запалени рибари.България спада към страните в Европа с много добри условия за развитието на сома.При тези условия не рядко се срещат рекордни екземпляри,чакащи някой да ги надхитри. Сомът достига дължина 5м и тегло 300кг.Днес улавяните риби са с по-скромни размери,но сомове над 2м и над 60кг са улавяни нееднократно в наши води.

Има различни методи за улов на сом. Но най-атрактивен е така нареченият акустичен метод с клъонк. Риболовът с кльонк е голяма атракция и затова си заслужава труда да научим неговите тънкости. Какво е кльонкът?....Това е уред,които се забива във водата под определен ъгъл. При потапянето се обрзува въздушен мехур,който с рязко движение на петата се спуква и се получава звук подобен на отварянето на бутилка хубаво вино. Теориите за това,как този звук привлича рибата са най-различни,но ефекасноста му е известна от древни времена.

Кльонка трябва да бъде направен от дърво или алуминий. Състои се от три части. Дръжка, нож и пета (фиг. 1). Главните изисквания за съвремения кльонк са:

  • независимост от материала от който е направен,трябва да бъде лек и удобен.
  • независимо от формата на петата/вдлъбната,изпъкнала или плоска/да произвежда ясен и отчетлив звук,наподобаващ отварянето на бутилка вино.

Хидродинамичния процес играе главна роля в произвеждането на звук. Когато потокът от вода тече околу петата на кльонка. Течноста се откъсва и се оформя кухина за въздух. Това въздушно мехурче се пръска,събуждайки силна акустична вълна във въздух и вода.В спокойни време,звукът може да се чуе на километри. Звукът не може да бъде копиран само с какво да е движение на кльонка.Има специална техника /описана по-долу/с която да се получи необходимия звук.Вероятно най-трудното в този риболов е приучаването да се възпроизвежда този звук. Едно е сигурно. Дори новаци могат да хващат големи сомове, стига да получат необходимия звук.

Как се получава този звук? Кльонка се държи в ръка без да се стиска /фиг.2/ силно при поз.1. от поз.1 към поз.2 изправяйки ръката/рамото все още непдвижно/кльонка се потапя във водата. Не трябва да е рязко,но да е решително и с ускорение. От поз.2 към позиция 3 рамото започва да се обръща и кльонка трябва да бъде ускорен във водата. Накрая на поз.3 , когато кльонка ще излиза от водата трябва рязко движение на китката за да се спука въздушното мехурче. В този момент трябва да се получи високо и ясно пляскане/ако не се прави движението с китката-няма да се получи правилния звук/За да се завърши правилно движението трябва ръката да заеме поз.4. Важно е да не се стяга ръката. Движението да се извършва енергично. Кльонка да не се потапя дълбоко.Достатъчно е 3 до 5 см. Аз се придържам към следния ритъм. Три удара с кльонка 10-15 сек пауза. После 3 удара и пак пауза. Като се увладее движението може да се правят различен брой удари от 1-2 до 9-10. Паузата е задължителна.

С един кльонк в зависимост от дълбочината на потапяне и бързината на извършване на движението могат да се постигат различни звуци.Всеки сам трябва да определи кой звук активира сома и събужда неговия апетит. Какво е необходимото обурудване за риболова на сом с кльонк? Сомът е много мощен противник.Той тества вашите психически и физически сили часове наред.Каквато и грешка да допуснете,той се възползва и вие няма да излезете победител.Затова вашият главен помошник трябва да бъдат здравите/яки/ тъкъми.Къса пръчка 1.60-2.10м.Желателно с ролков водач на върха.Влакно 0.70-0.90мм.Яка кука 6.0 нагоре.В зависимост от стръвта се слага и яка тройка под куката.Макарата също здрава/най-удобно мултипликатор/за да побира поне 100м от дебелото влакно.Хубаво е в лодката да има сонар,за да се откриват дълбоките ями във водоема.Сома много ги обича.Трябва още ,,парашут”,който се потапя във водата за да задържа лодката при вятър да не се движи много бързо.Силиконова ръкавица или кука/канжа/за изваждане на рибата. Ако ловите от гумена лодка трябва много да внимавате,при изваждането на рибата да не ударите и пробиете лодката с куката.Голям сом също може да разпори лодката с острите си шипове на грудните перки.Лодката е желателно да се потдържа суха и всички инструменти за ваденето да са под ръка.Хубаво е в лодката да има и аптечка,тъй като нерядко има одрасквания от острите куки и зъбите на рибата. Сомът е типичен хищник.Храната му е много разнообразна. Той еднакво добре приема миди,раци,попови прасета,едри глисти, рибки, жаби и много други.

Как точно се лови?
Трябва да се намери ,,сомското място”. Със сонара се откриват дълбоките ями във водоема и предполагаемите места за сом. Желателно е да се избягват остри шумове/

Удари по лодката с гребла,изпускане на предмети в лодката и до нея/. Стръвта се слага на куката така,че да се покрие цялата. Въдицата се слага на удобно и достъпно място и да бъде закрепена така,че да не може сома да я отмъкне.Ако има вятър и лодката се носи бързо по вълните е нужен ,,парашут”. Той осигурява бавно движение на лодката по вълните. С него в зависимост от коя страна на лодката е поставен можем да центрираме лодката и въдиците както ни е удобно на нас. Винаги се борави с кльонка от страната която е на завет. В зависимост от дълбочината на водоема,стръвта се спуска на различна дълбочина.Например при дълбочини от 6-10м,въдицата се пуска на 4-6м.,а при далбочини от 20м и нагоре от 10-18м.не повече.На сонара ясно личи,до колко метра се вдига сома и лесно може да настроим въдиците. След като е намерена нужната дълбочина и въдиците са спуснати и законтрени се започва с кльонка. Три удара, пауза, пак три удара. Куките трябва да бъдат вертикално под лодката или леко в страни. Кълването е различно.Има силни и яки удари,при които само трябва да се вдигне въдицата и сома се е хванал.Има удари когато сома засмуква стръвта от разстояние и трябва въдицата да се отпусне 2-3сек и след това се засича. При неуспешно засичане, въдицата, без да се навива се пуска на същата дълбочина на която е била. Ако има все още стръв на куката,ще последва втори удар. При хващане на голяма риба,не трябва да се бърза. Всички въдици тръбва да се извадят и да се съсредоточим върху тази с рибата.Изваждането е тест на такъмите и изпит по майсторлък. Сомове над 20кг е желателно да се вадят /след като са уморени достатъчно/със селиконова ръкавица. С кльонк може да се лови и от закотвена лодка,но резултата е доста по-малко удари. Когато няма вятър,с помоща на греблата лодката може да се придвижва леко.Това не плаши сома,стига греблата да са ,,прогонени”/да не издават остри звуци/. Най-доброто време за риболов с кльонк е от юни до октомври, когато времето е топло и тихо.Или има лек вятър.Но и при вятър с помоща на паташут се постигат добри резултати.Доказано е , че до петата година сома,всяка година удвоява теглото си. Необходима доста храна за да постигне това тегло.Затова той се храни постоянно. Научавайки се да боравите с клъонк, вие си подсигурявате невероятни емоции и рано или късно ще хванете вашия рекорден екземпляр.

прочетена 14791 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Техники на риболовПатерностер Предназначението на патерностера винаги се свежда до едно - да осигури...добавена на 05 Януари 2010 | предледана 6369 пъти

Риболов - Техники на риболовЗаблуди при риболова с воблер През последните две-три години в българския риболовен печат се изписаха стотици...добавена на 18 Юни 2010 | предледана 26650 пъти

Риболов - Техники на риболовФидер риболовът Фидер риболовът не е само мързеливо замятане на хранилката и чакане нещо да се...добавена на 27 Ноември 2009 | предледана 18165 пъти

Риболов - Техники на риболовМорунашът - познатият непознат В миналото морунашът се считаше за рядка и слабо позната риба у нас. В стари...добавена на 05 Януари 2010 | предледана 8750 пъти