Риболова на троха - Сладководен риболов - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Риболова на трохаДобавена на 26 Януари 2010

Риболова на троха - Сладководен риболов

Когато дойде есента и водата в реките се избистри повечето риби отказват традиционната стръв – бял или торен червей. Тогава идва времето на трохата. На троха се ловят почти всички риби, които са активни през есента и зимата – скобар, морунаж, кефал, мряна.

Подготовка на хляба

В момента на пазара се предлагат няколко вида хляб за риболов. Най-евтиният е българският хляб на „Респект”, има два модела френски, сръбски и италиански. Безспорно българският хляб е най-евтин и неподходящ.

Каква е технологията на използване на хляба за риболов. Реже се една или две филийки. Които се потапят във водата и се държат не повече от 4-5 секунди. След това се изстискват с ръка и се завиват във влажна хавлиена кърпа. След 30 минути хлябът е готов за употрепа.

Хлябът за риболов стои на ленти, а не на трохи. Закачването става, като се откъсва лентичка от хляба и се навива на куката.

Монтажи

При речен риболов на троха е за предпочитане да се използват бурета или близалка. Важно е да имате богат набор от плувки, за да можете да подберете необходимата при всяка ситуация. Аз лично имам в своята кутия бурета от 0.5г до 6г и близалки от 1.5г до 15г. За основно влакно на реката според мен е безмислено да се използва по-тънко влакно от 0.14мм. То дава възможност да се ловят едри риби с дебел повод и ситни риби с тънък повод.

В зависимост от това с какво ще ловя използвам различни видове отежнения.

Обикновено използвам съчми за отежнението, с изключение на риболова с болонезе, където предпочитам оливетка. За директен телескоп ловя с групирано отежнение. При щеката използвам един дропер до повода и основно отежнение на 20см над него. Поводите ми за река винаги са не по-къси от 30 см. Куката зависи от гъстотата и големината на рибите.

Дънна захранка

Има много начини за приготвяне на захранката за речен риболов на троха. Някои риболовци киснат хляб и го добавят в храната, докато други с часове стриват бял хляб на трохи, а после ги пресяват. Аз използвам също така готовата галета от риболовните магазини и шоколадова бисквита.

Винаги замесвам захранката в нощта преди риболова и разбърквам с дрелка. По този начин захранката се разбърква перфектно, без никакви слепвания. Не бързайте и бъркайте докато получите консистенция, която да е достатъчно влажна, че да може да се мачка с пръсти. След като получа необходимия микс, аз го слагам в затворена кутия в хладилника за през нощта. Сутринта преди да тръгна за риболова отново проверявам сместа и ако е засъхнала, впръсквам малко вода и разбърквам, но само внимавайте да не прекалите и да не навлажните прекалено сместа. Ако водата е дълбока или има силно течение , добавям две шепи мозайка или глина, за да съм сигурен, че топките отиват право на дъното.

ТОП СЪВЕТИ

  • Смесете захранката предната нощ и я оставете в хладилника
  • Използвайте Warburton's средно дебело нарязан бял хляб за стръв на куката
  • Използвайте дрелка за да забъркате храната
  • При по-бързотечащи потоци използвайте мозайка
  • Захранвайте леко надолу по течението спрямо вашата риболовна позиция
  • За по-голяма точност използвайте къпинг кит
  • Винаги захранвайте според начина, по който отговаря рибата
  • Експериментирайте с размера на плувката
  • Използвайте ластици No3 до No6
  • Куките Sensas 3411 са перфектни за риболов на троха

източник: ribolovec.com

прочетена 9708 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Риболов - Сладководен риболовМихалца - Застрашен вид риба Този рядък вече вид риба Михалца е на изчезванедобавена на 30 Юни 2011 | предледана 5257 пъти

Риболов - Сладководен риболовШаран Шаранът неслучайно е дал името си на известното многобройно рибно семейство....добавена на 30 Юли 2009 | предледана 6996 пъти

Риболов - Сладководен риболов Минимално допустимите размери за улов на сладководни риби 1. Чига (Acipenser ruthenus) 50 см - Сем. Пъстървови (Salmonidae) 2. Речна (балканска) пъстърва (Salmo...добавена на 21 Октомври 2009 | предледана 23169 пъти

Риболов - Сладководен риболовЛин Наименование: Лин Други названия: лин, каленик, блатна пъстърва,...добавена на 01 Май 2011 | предледана 5265 пъти