УДАРНИ И ПРЕДПАЗИТЕЛНИ МЕХАНИЗМИ - Гладкоцевни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

УДАРНИ И ПРЕДПАЗИТЕЛНИ МЕХАНИЗМИДобавена на 16 Октомври 2009

В наше време се срещат различни системи ударни и предпазителни механизми в ловните гладкоцевни пушки. Всяка оръжейна фабрика и завод са патентовали своите постижения. Основните обаче са три вида.

 
1. Ансон-Дилей -  Характерно при тази система е, че при налягането върху спусъка се освобождава бойната пружина, която удря чукчето. Последното предава удара на иглите, които произвеждат самия изстрел. Този механизъм е монтиран на шаси и се помества в шийката на приклада.

Системата Ансон-Дилей е най-разпространената в оръжейната индустрия като най-целесъобразна и сравнително лесна за изработка. При нея взвеждането на ударниците на пушката и задействуването на предпазителя става автоматично, нещо, което улеснява бързата стрелба и сигурност на изстрела. Демонтирането и монтирането на този механизъм са сравнително по-трудни и не може да се извършват от всеки ловец и на ловния терен, както това понякога се налага.

 

2.Холанд-Холанд - Тя е най-целесъобразната система. Отличава се от останалите по двете метални плочи отстрани на главата на приклада на пушката, на вътрешната страна на които са монтирани бойната пружина и ударното чукче.

Действията на механизма са подобни на тези от системата на Ансон-Дилей, но предимството на Холанд-Холанд е по-гоямо, защото устройството й е съвсем опростено, а освен това дава възможност при нужда на самия терен да се направи поправка или да се смени счупена част. Това става благодарение на един-единствен болт с перка, който придържа плочките с механизма. Освен тези предимства тази система позволява по-солидно свързване между приклада и затворната глава чрез металните плочки.

Системата Холанд-Холанд намира приложение при всички двуцевки, особено при пушките, предназначени за състезателни цели. Тя съчетава курочната и безкурочната система, от които са взети предимствата и на двете, И тук предпазителният механизъм се задействува автоматично при взвеждането на ударниците.

 

3.Идеал.Това е система,която се използува единствено от фирмата „Манюфранс", на която е патент (фиг. 25). Заводите на тази фирма са в гр. Сент-Етнен във Франция. ПушкитеИдеал се различават от останалите по начина на отварянето и затварянето и по спирално навитите бойни пружини. Предимството им се състои в това, че пружините са нечупливи. В по-големи студове обаче маслото по тях замръзва и силата им намалява до степен да не могат да възнламенят капсулата на патрона или да набавят (да увеличат) мъртвия миг.

Спирално навити пружини се използуват зн някои видове пушки в СССР — за едноцевките ИЖ-18, в Италия — от „Берета", „Бреда" и др., къв Финландия — за надцевките „Валмет" и др.

прочетена 3686 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - ГладкоцевниДЪРВЕН ИЛИ ПОЛИМЕРЕН ПРИКЛАД Появата на полимерните приклади преди десетина-петнайсет години достигна своята...добавена на 07 Август 2010 | предледана 6047 пъти

Оръжия - ГладкоцевниГладкоцевните оръжия от висока класа В оръжията от висока класа е вложен огромен, предимно ръчен труд на редица специалисти с много висока квалификация.добавена на 10 Септември 2011 | предледана 5614 пъти

Оръжия - ГладкоцевниEднозарядните гладкоцевни оръжия Точността на всяко едноцевно оръжие винаги превъзхожда тази на добавена на 19 Януари 2012 | предледана 6468 пъти

Оръжия - ГладкоцевниМоделът 500 на Мозберг Един от най-популярните нови модели на американската фирма "Мозберг" - 500, е...добавена на 24 Август 2009 | предледана 7731 пъти