Unico на BERETTA - Гладкоцевни - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Unico на BERETTAДобавена на 10 Ноември 2009

Unico на BERETTA - Гладкоцевни

В буквален превод названието му означава уникален, изследовател. А не бърз. Но за да няма съмнения, в аванс бе разпространена фотография на скоростна стрелба с 3 падащи към земята гилзи.

Според експерти, докато първата гилза тупне долу, стрелецът би могъл спокойно да гръмне още два пъти. Тоест да изстреля почти целия пълнител от 5 плюс 1 заряда. Което пък означава, че в суперкраткия отрязък от време, в който към земята лети първата гилза, са възможни още цели 4 изстрела. Уникално, нали!

Проведените тестове доказват, че Unico е с минимум 36% по-бърза от всички съществуващи ловни системи, твърдят специалисти от фирмата.

На какво се дължи тази невероятна скорострелност?

Италианците са разработили нов газов разпределител, нова газова камера и ново газово бутало, твърди Римантас Норейко, известен руски журналист оръжейник. По думите му Unico е по-бърза, защото е по-ефективна. Пушката изразходва двойно по-малко изгорели газове за функциониране на системата в сравнение с който и да е друг модел. А тайната се крие в новото газово бутало на "Берета". То е снабдено с еластична лента, която играе две роли: първо, почиства канала на газовата камера, и второ - спира изпускането на газове от нея.

Unico е перфектно оръжие за лов на ход и за лов от засада, твърди Паоло Буфоли, производствен мениджър на "Берета". Според него пушката се характеризира с типичните за оръжия "Магнум" тегло, размери и простота на функциониране. В същото време обаче технологията позволява използването на всички патрони в диапазона от 24 до 64 г.

Днес всички оръжия от стандарта "Супермагнум" са проектирани специално за лов на водоплаващи. Тоест те са подготвени за постигане на максимални показатели благодарение на патрони "Супермагнум". Разбира се, че е възможно и използване на по-леки боеприпаси "Магнум" и "Стандарт". Но тогава пък ще възникнат проблеми с функционирането и надеждността на пушките. Те освен всичко друго са и доста тежки - 3,5 кг, и с по-големи размери.

Докато Unico тежи само 3 кг с цев 71 см и е снабдена с една от най-компактните рами, представени на пазара.

Така италианците са постигнали чудесно оръжие за лов на ход, което обаче може да се използва и за други видове лов. Това най-малкото означава, че отпада необходимостта от мъкнене на няколко пушки.

Другото огромно предимство на Unico е по-слабият откат при изстрел. В тази посока "Берета" работи доста отдавна. Още през 2000 г. фирмата патентова своята система за намаляване на отката "Kick Off". Тя представлява два хидравлични амортисьора, монтирани в приклада, които гарантират до 60% по-слабо ритане, както и по-леко подскачане на цевта след изстрел.

Амортисьорите в приклада са умалено копие на автомобилните.

В същото време всички останали производители намаляватотката по един и същ начин - чрез гуми или полимери, монтирани в задната част на приклада. Опитайте обаче да карате кола с гумени амортисьори?!

При Unico конструкторите отиват по-далече чрез още по-нова система, патентована като "Kick Оff-3". В приклада е вкаран трети хидравличен амортисьор! Той поема втория пик на отката, който се получава след удара на затворната рама във фазата на презареждане. Този пик на вибрациите по своята интезивност е напълно съизмерим с първия - по време на изстрела. Досега обаче специалистите не го оценяваха по такъв начин. Обикновено го пренебрегваха и съответно не се опитваха да го потушат. Поне не е известна друга подобна система.

В борбата с отката "Берета" обаче вади и трети коз от ръкава. Това е амортизиращ затилък, монтиран в края на приклада. Затилъкът е известен като "Мicro Cоre". Изработен е от особен вид нов пенополимер, получен след дългогодишни изпитания.

Птичи крак - символ на агресия

В първите публикации новият автомат бе наречен зеленото чудовище. В рекламата на фирмата пък присъства странен наглед птичи крак, също оцветен в резеда. Защо зелено?

Според италианския експерт Паоло Буфоли зеленият цвят е символът на целия ловен свят. Той придава особена елегантност на оръжието.

Зелено технологично чудовище, готово за изстрел - това е Unico, твърди Буфоли.

По думите му обаче птичият крак от логото, противно на очакванията, не се свързва с птичия лов. Вгледайте се в детайла, това е крак на птеродактил или на някой друг хищник от праисторически времена. Крак, който символизира агресивност, каквото всъщност е новото ни оръжие, пояснява италианският специалист.

По неофициални данни Unico тръгва към пазара тези дни. Кога ще се появи в България, е трудно да се гадае. Още по-трудно е да се определи евентуалната и цена. Отсега е ясно обаче, че това ще е пушка за богати.

Източник: 24chasa.bg

прочетена 5079 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Оръжия - ГладкоцевниПървокласната серия SO на фирмата Beretta През последните години, когато на нашия оръжеен пазар вече е възможно да се...добавена на 18 Септември 2009 | предледана 3455 пъти

Оръжия - ГладкоцевниИЗБОР НА ЛОВНА ПУШКА При избор на нова пушка, независимо дали тя е нова или употребявана, трябва...добавена на 16 Октомври 2009 | предледана 27859 пъти

Оръжия - ГладкоцевниЛовни пушки серия Гама Лукс Пушките са тип надцевка с калибър 12 или 20 и с различно предназначениедобавена на 19 Януари 2012 | предледана 5558 пъти

Оръжия - ГладкоцевниПОНЯТИЕ ЗА КАЛИБЪР, ШОК И СУПРА (ПАРАДОКС) Калибър. Той е мярка за означаване и измерване големината на диаметъра на цевта...добавена на 16 Октомври 2009 | предледана 26985 пъти