Зимно бърне - Дребен дивеч (пернати) - Hunter.bg
Количка
Вашата количка е празна.

Зимно бърне Добавена на 11 Февруари 2010

Зимно бърне  - Дребен дивеч (пернати)

Има добре изразен полов, сезонен и възрастов диморфизъм. Теглото му е 200-440 г, дължината на тялото - 34-43 см, размахът на крилата - 58-64 см. Мъжкият в брачно оперение има кестенява глава със зелени страни, като зеленото е оградено с тънка жълта ивица (сн. 39). Страните на подопашието са светложълти, оградени с черно, и се забелязват отдалеч. Женската е кафява с надлъжни тъмни резки и петна. Мъжките птици в извънбрачно оперение и младите много приличат на женските, но младите са с, общо взето, по-тъмно оперение и хълбоците им са на райета (възрастните женски имат по-фин люспест рисунък).

Зимното бърне е най-дребната патица. Изглежда почти като бекасова птица в полет, с тесни заострени криле и къса шия. Излита от водата лесно, издига се бързо и стръмно нагоре, лети в гъсто, компактно ято, с бърз и стремителен полет, като често завива и сменя посоката на полета.

Гнезди в Европа, Азия и Северна Америка. Зимува в Западна и Южна Европа, Северна Африка и в южните части на Азия и Северна Америка. У нас се среща по време на миграции и зимуване. Като гнездещ вид е малобройно. В нашата страна е установено гнездене в Атанасовско езеро. Типичните му место¬обитания са малки сладководни езера и плитки блата с богата крайбрежна растителност. През зимата се среща също в разно¬образни влажни зони, включително и морски крайбрежия.

Храната на зимното бърне е разнообразна. През зимата яде главно семена на водни и културни растения, треви и шавари, а през пролетта и лятото - и дребни безгръбначни животни -насекоми, мекотели, червеи, ракообразни. Храната си търси в плитчините, като потапя главата си под водата или филтрира тинята. Често се гмурка.

Зимното бърне е моногамна птица. Чифтосването става през зимата по време на прелетите към гнездовите територии. Гнезди единично или на малки групи в близост до водоемите. Гнездото е на земята, скрито сред гъсти треви или под храсти. Представлява плитка ямичка, покрита със сухи треви, растителни остатъци и папрати. Гнездовият период е от април до юни. Снася 8-11 яйца, които мъти 21-23 дни. Малките са гнездобегълци. На едномесеч¬на възраст вече могат да летят, а на 1 година са полово зрели.

Зимното бърне е втората по численост патица у нас след зеленоглавката. В България в отделни години зимуват до 12 000 птици. Разрешено е за лов от 1 октомври до 31 януари.

прочетена 3812 пъти Принтирай Сподели в Svejo

други статии от тази категория

Лов - Дребен дивеч (пернати)Скубане и почистване на пернатия дивеч Правилното оскубване на ударените птици зависи не само външния вид на приготвеното от тях блюдо, но в голяма степен - и вкусовите му качества. добавена на 02 Август 2012 | предледана 11479 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Тракийски кеклик (Alcctoris chukar J. Е. Gray, 1830) Има слабо изразен полов диморфизъм. И при двата пола тялото...добавена на 15 Февруари 2010 | предледана 4654 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)Корейски фазан Корейски фазан (Phasianus colchicus karpowi Buturlin, 1904) Той е един от едрите подвидове колхидски...добавена на 31 Юли 2009 | предледана 4327 пъти

Лов - Дребен дивеч (пернати)ПЪДПЪДЪК ПЪДПЪДЪК  (Coturnix coturnix L., 1758) Пъдпъдъкът е най-дребната кокошоподобна птица у нас....добавена на 04 Октомври 2010 | предледана 10038 пъти